Novi metod prevare hara na Facebooku, evo kako da se zaštitite

facebook-prevara

Sajt Komando je naveo nekoliko saveta koji vam mogu pomoći da se zaštitite na Facebooku.

Sajber kriminal je u porastu, pa je stoga važno upozoravati na vrste onlajn prevara kako ne biste postali žrtva i ostali bez profila na društvenim mrežama ili novca.

Komando je nedavno upozorio na novu vrstu prevare putem Facebooka. Kako izgleda prevara?

Prevaranti pošalju imejl u kojem navode da ste prekršili pravila Facebooka i da je vaš nalog sada blokiran.

U poruci se dalje navodi da ako smatrate da je u pitanju greška, potrebno je da kliknete na link u mejlu kako biste uložili žalbu. Uz to, navodi se da imate 24 sata da se žalite, a u suprotnom će vaš Facebook nalog biti trajno obrisan.

Međutim, kada kliknete na link u meju, on vas vodi na lažnu internet stranicu nalik Facebooku na kojoj vam se nudi opcija za žalbu za kršenje pravila.

Tu se od žrtve traži da unese imejl adresu za prijavu, broj telefona, ime i druge lične podatke. Kada klinete na opciju „Pošalji žalbu“, od vas će se tražiti da potvrdite svoju lozinku. Na taj način kriminalci dobijaju sve informacije koje su im potrebne da uđu na vaš Facebook nalog.

Kako da se zaštitite?

Budite veoma oprezni kod ovakvih i sličnih mejlova kako ne biste naseli na prevaru. Komando je naveo i nekoliko saveta koji vam mogu pomoći da se zaštitite.

Prevaranti računaju na vaš strah – žele da vas uvere da ćete trajno ostati bez svog Facebooka ako odmah ne reagujete. Najbolji način da izbegnete prevaru je da razmislite pre nego što nešto učinite i pregledate poruku. Najverovatnije ćete videti pravopisne i gramatičke greške.

Nemojte paničiti. Uvek pažljivo pročitajte sumnjive poruke e-pošte, tražeći znakove prevare, pre nego što napravite bilo kakav potez. Ne zaboravite da prevaranti vole da ciljaju naloge društvenih mreža, tako da lažna upozorenja nisu neuobičajena.

Proverite navode iz mejla. Sami se prijavite na svoj Facebook nalog kako biste potvrdili da postoji problem i da li postoji ikakvo zvanično obaveštenje na vašem nalogu.

Nikada ne unosite podatke za prijavu na veb na eksterne sajtove ili na stranicu koja nije zvanična Facebook stranica. Nikada nemojte slati svoje podatke za prijavu nekome putem e-pošte ili Facebook Messengera. Ako ste svoje podatke za prijavu uneli na lažnu stranicu, odmah promenite lozinku.

IZVOR: POSLOVNI.HR

ПретходниObračun dve grupe migranata, jedna osoba izgubila život
СледећиUpucana dva pripadnika somborske policije

ОСТАВИТЕ КОМЕНТАР

Напишите коментар!
Молимо Вас упишите име

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.