Novi pravilnici u turizmu za bolju poziciju i sigurnost putnika

Građani Srbije će od januara 2020. godine putovati po novim uslovima, a Ministarstvo turizma završava dva pravilnika kojima se propisuju načini rangiranja, licence, vrsta, visina garancije putovanja i depozita, kao i drugi uslovi koje mora da ispuni organizator putovanja, odnosno Turistička agencija. Koji su razlozi Ministarstva turizma i šta turističke organizacije očekuju od ovih pravilnika, a da li će to omogućiti bolju poziciju i sigurnost putnika, proveravali smo u Somboru.

Najvažnija novina pravilnika je procedura izdavanja potvrde o garanciji putovanja kojom će putnici preko softverske aplikacije moći da provere da li im je izdata garancija putovanja važeća, kažu u Ministarstvu turizma.

Dodaju da je za protekle tri godine oduzeto 34 licence turističkim agencijama.

„Licence su oduzete jer organizatori putovanja nisu ispunjavali propisane uslove na osnovu kojih je izdata licenca za organizovanje putovanja, nisu obezbedili propisanu garanciju putovanja za slučaj naknade štete putniku nastale delimičnim ili neurednim ispunjenjem ugovornih obaveza, putnicima nisu izvršili povraćaj novca u propisanom roku od 15 dana za otkazano putovanje i nisu za realizaciju putovanja obezbedili smeštaj i prevoz“, rekli su za RTV između ostalog u resornom Ministarstvu.

Sadržaj novih pravilnika neće komentarisati pre nego što budu objavljeni, ističu u Udruženju turističkih agencija Srbije. U ovom Udruženju, od 110 članica 35 turističkih agencija je iz Vojvodine.

„Ovi pravilnici su nešto bolji u odnosu na prethodne koji su postojali. Po našem mišljenju i dalje su daleko od toga da su dobri kako za male turističke agencije tako i za putnike“, kaže Dragan Kačar, potpredsednik Udruženja turističkih agencija Srbije – UTAS.

Somborci napominju da sa osiguranjem na putovanjima do sada nisu imali problema.

„Nedavno smo bili u Madridu, a zdravstveno osiguranje je neophodno ukoliko se nešto desi. U svakom slučaju moramo malo pooštiriti što se tiče toga, a mislim da će država po tom pitanju uraditi malo više“, navode građani.

„Važno je da smo svagde zaštićeni, pogotovo u inostranstvu…važno je da se počelo baviti tim pitanjem“, ističu.

„Nisam čuo ništa o tome, jer ne pratim baš tu oblast, ali ako će zaštititi putnike dobro je da se donesu pravilnici“. kažu.

Novi pravilnici daće veću sigurnost domaćim turistima ističu u Turističkoj organizaciji Sombor.

„Zakon motiviše i fizička lica koja se bave smeštajem da izađu iz sive zone i upišu sve svoje putnike i turiste kako bi statistika bila realističnija sa stanjem na terenu“, kaže Igor Petrović, iz Turističke organizacije Sombor.

Pravilnikom je predviđeno da organizator putovanja ima obezbeđena sredstva na ime depozita, a licence organizatora putovanja rangiraće se u četiri kategorije prema broju putnika, dok će kategoriju licence propisati limit osiguranja.

Kako će sve to funcionisati pokazaće praksa, po stupanju pravilnika na snagu.

Izvor: RTV (Vesna Milanović)

ПретходниNovčanu naknadu za negu i pomoć prima preko 600 Somboraca
СледећиUPOZNAVANJE JAVNOSTI SA PREVENCIJOM TRGOVINE LJUDIMA

ОСТАВИТЕ КОМЕНТАР

Напишите коментар!
Молимо Вас упишите име

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.