Novi pravilnik o kvalitetu sirove kafe

kafa-przenje-1

Нови правилник о квалитету сирове кафе, производа од кафе и сурогата кафе ступа на снагу и на паковању ће, моћи да пише „кафа“ само ако је у њему – сто одсто кафа. То за потрошаче значи сигурност у квалитету, јер многи нису ни знали да не купују чисту кафу. Сомборци се држе традиције и најчешће пију „домаћу кафу“.

“Не читам декларацију, пијем кафу коју ми је најлакше да купим, а деклерација је за мене јако ситно написана.,, рекла је једна Сомборка.

“Некада је кафа мирисала ,сада тако не мирише кад је скувам, поздрављам овај правилник и треба да пише…додала је друга Сомборка.

“До сада се све звало кафа, од сада ће тај назив носити само 100 одсто кафа, док они који додају сурогате моћи ће да зову свој производ ,,производ на бази кафе са додатком тог и тог сурогата,, или ако га има 50 и више одсто производ ће се звати „производ са тим и тим додатком примесе кафе“, објаснио је Миодраг Терзијовски, угоститељ и власник пржионице кафе у Сомбору.

Када се надје прави однос робусте и арабике кафе добијамо праву домаћу кафу. Кафа може да се меша са јечмом,  ражи чак и са грашком.

“Ти додаци не штете здрављу, али нису кафа. Ни ми као крајњи корисници не можемо са сигурношћу да осетимо да ли је кафа чиста или са додатком, зато се и мешају. Производјачи ће и даље на исти начин производити кафу , само ће морати да промене име на кесици“, додао је Миодраг Терзијовски, угоститељ и власник пржионице кафе из Сомбора.

Произвођачи који су своју кафу ставили у продају имају право да она остане у продаји таква каква јесте до истека рока.

 Извор: РТВ (Бојана Радовановић)

ПретходниPredstavljanje knjige Borba sa svakodnevicom, Vanje Vulin Smiljić
СледећиDan Laze Kostića

ОСТАВИТЕ КОМЕНТАР

Напишите коментар!
Молимо Вас упишите име

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.