Novi pravilnik o kvalitetu sirove kafe

kafa-przenje-1

Novi pravilnik o kvalitetu sirove kafe, proizvoda od kafe i surogata kafe stupa na snagu i na pakovanju će, moći da piše „kafa“ samo ako je u njemu – sto odsto kafa. To za potrošače znači sigurnost u kvalitetu, jer mnogi nisu ni znali da ne kupuju čistu kafu. Somborci se drže tradicije i najčešće piju „domaću kafu“.

“Ne čitam deklaraciju, pijem kafu koju mi je najlakše da kupim, a dekleracija je za mene jako sitno napisana.,, rekla je jedna Somborka.

“Nekada je kafa mirisala ,sada tako ne miriše kad je skuvam, pozdravljam ovaj pravilnik i treba da piše…dodala je druga Somborka.

“Do sada se sve zvalo kafa, od sada će taj naziv nositi samo 100 odsto kafa, dok oni koji dodaju surogate moći će da zovu svoj proizvod ,,proizvod na bazi kafe sa dodatkom tog i tog surogata,, ili ako ga ima 50 i više odsto proizvod će se zvati „proizvod sa tim i tim dodatkom primese kafe“, objasnio je Miodrag Terzijovski, ugostitelj i vlasnik pržionice kafe u Somboru.

Kada se nadje pravi odnos robuste i arabike kafe dobijamo pravu domaću kafu. Kafa može da se meša sa ječmom,  raži čak i sa graškom.

“Ti dodaci ne štete zdravlju, ali nisu kafa. Ni mi kao krajnji korisnici ne možemo sa sigurnošću da osetimo da li je kafa čista ili sa dodatkom, zato se i mešaju. Proizvodjači će i dalje na isti način proizvoditi kafu , samo će morati da promene ime na kesici“, dodao je Miodrag Terzijovski, ugostitelj i vlasnik pržionice kafe iz Sombora.

Proizvođači koji su svoju kafu stavili u prodaju imaju pravo da ona ostane u prodaji takva kakva jeste do isteka roka.

 Izvor: RTV (Bojana Radovanović)

PrethodniPredstavljanje knjige Borba sa svakodnevicom, Vanje Vulin Smiljić
SledećiDan Laze Kostića

OSTAVITE KOMENTAR

Napišite komentar!
Molimo Vas upišite ime

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.