Novi slučaj vršnjačkog nasilja potresao Sombor


Još jedan čin vršnjačkog nasilja potresao je Sombor. Maloletnog M.G. pretukla je grupa vršnjaka ispred jednog kafića. Zbog čega broj slučajeva vršnjačkog nasilja raste i kako mu stati na put, pitanja su na koja smo potražili odgovore.

Napad na maloletnog Somborca M.G. jedan je od devet slučajeva vršnjačkog nasilja koji su se dogodili u Somboru za proteklih 5 meseci. Prošle godine zabeleženo je 16 napada na maloletnike od strane vršnjaka. Sve napade karakteriše brutalnost, a rezultati ovog poslednjeg, žrtvu su najverovatnije zauvek odvojili od atletske staze.

“Izašao je u grad, došlo je do tuče, njega su napali 5-6 momaka i to se vidi na nekim video snimcima koji su ljudi iz Sup-a meni potvrdili. Čak petorica ili šestorica su ga napali, tukli su ga i polomili mu jagodičnu kost, a samim tim on više ne sme da trenira,a državna prvenstva i prvenstvo Vojvodine je bilo, tog vikenda je bilo i seniorsko prvenstvo države gde on nije mogao da nastupi”, ispričala je Mira Trifunov, trener Ak “Maraton” Sombor.

U višem javnom tužilaštvu u Somboru kažu da se sa posebnom pažnjom prilazi slučajevima vršnjačkog nasilja .

“Od stepena poremećaja ponašanja zavisi težina vaspitne mere koja će biti izrečena. Konkretno Viši sud u Somboru izrekao je vaspitne mere sudskog ukora,pojačan nadzor od strane roditelja i posebnih obaveza društveno korisnog rada”, rekao je Darko Kulić,viši tužilački pomoćnik u višem javnom tužilaštvu u Somboru.

Psiholozi kažu da su osim fizičkog, sve su prisutniji oblici elektronskog nasilja i socijalnog izopštavanja,a više faktora utiče na povećan broj slučajeva vršnjačkog nasilja. Jedan od najčešćih su problemi u porodici.

“U situacijama gde imamo disfunkcionalnu porodicu,gde roditelji rešavaju probleme tako što se svađaju ,tako što se vređaju ili u slučaju fizičkog nasilja. Na neki način dete usvaja model ponašanja i kada malo odraste ono upravo u nekim sličnim situacijama primenjuje sličan način”, kaže Bogdan Škorić, psiholog u STŠ u Somboru.

Prema istraživanju koje je rađeno u srednjoj tehničkoj školi u Somboru jedna trećina maloletnika živi u nepotpunim porodicama, pa je i to jedan od razloga što su deca bez oba roditelja veoma često sklona nasilju. Statistika kaže da je svako drugo dete osetilo neki oblik vršnjačkog nasilja, ali da u većini slučajeva detetu žrtvi niko ne pomogne.

rtv.rs


OSTAVITE KOMENTAR

Napišite komentar!
Molimo Vas upišite ime

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.