Нови случај вршњачког насиља потресао Сомбор


Још један чин вршњачког насиља потресао је Сомбор. Малолетног М.Г. претукла је група вршњака испред једног кафића. Због чега број случајева вршњачког насиља расте и како му стати на пут, питања су на која смо потражили одговоре.

Напад на малолетног Сомборца М.Г. један је од девет случајева вршњачког насиља који су се догодили у Сомбору за протеклих 5 месеци. Прошле године забележено је 16 напада на малолетнике од стране вршњака. Све нападе карактерише бруталност, а резултати овог последњег, жртву су највероватније заувек одвојили од атлетске стазе.

„Изашао је у град, дошло је до туче, њега су напали 5-6 момака и то се види на неким видео снимцима који су људи из Суп-а мени потврдили. Чак петорица или шесторица су га напали, тукли су га и поломили му јагодичну кост, а самим тим он више не сме да тренира,а државна првенства и првенство Војводине је било, тог викенда је било и сениорско првенство државе где он није могао да наступи“, испричала је Мира Трифунов, тренер Ак „Маратон“ Сомбор.

У вишем јавном тужилаштву у Сомбору кажу да се са посебном пажњом прилази случајевима вршњачког насиља .

„Од степена поремећаја понашања зависи тежина васпитне мере која ће бити изречена. Конкретно Виши суд у Сомбору изрекао је васпитне мере судског укора,појачан надзор од стране родитеља и посебних обавеза друштвено корисног рада“, рекао је Дарко Кулић,виши тужилачки помоћник у вишем јавном тужилаштву у Сомбору.

Психолози кажу да су осим физичког, све су присутнији облици електронског насиља и социјалног изопштавања,а више фактора утиче на повећан број случајева вршњачког насиља. Један од најчешћих су проблеми у породици.

„У ситуацијама где имамо дисфункционалну породицу,где родитељи решавају проблеме тако што се свађају ,тако што се вређају или у случају физичког насиља. На неки начин дете усваја модел понашања и када мало одрасте оно управо у неким сличним ситуацијама примењује сличан начин“, каже Богдан Шкорић, психолог у СТШ у Сомбору.

Према истраживању које је рађено у средњој техничкој школи у Сомбору једна трећина малолетника живи у непотпуним породицама, па је и то један од разлога што су деца без оба родитеља веома често склона насиљу. Статистика каже да је свако друго дете осетило неки облик вршњачког насиља, али да у већини случајева детету жртви нико не помогне.

rtv.rs


ПретходниВАЛЦЕНГРАД СОМБОР У ЗНАКУ МЛАДОСТИ И ЛЕПОТЕ
СледећиИзложба калиграфских радова Виолете Марковић

ОСТАВИТЕ КОМЕНТАР

Напишите коментар!
Молимо Вас упишите име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.