Novi smer u somborskoj gimnaziji za nadarene učenike

Gimnazija „Veljko Petrović“ u Somboru mogla bi biti jedna od nekoliko gimnazija koje će uvesti novi smer za učenike nadarene za istoriju i geografiju. Uslov je da se prijavi dovoljan broj učenika, koji će položiti poseban ispit, koji će biti održan posle završnog ispita.

Ministarstvo prosvete ponudilo je gimnazijama da od naredne školske godine uvedu istorijsko –geografski smer, a među školama koje su zainteresovane za ovaj smer je i somborska gimnazija.

„Na opštinsko takmičenje iz istorije prijavi se oko 30 učenika osnovnih škola. Iz geografije isto toliko. Pretpostavljamo zato da je ovo sredina u kojoj jedno ovako odeljenje može da zaživi“, kaže Filip Đurović, predsednik Školskog odbora i profesor istorije u somborskoj gimnaziji.


„Mi smo ove godine tražili da pokušamo da upišemo istorijsko-geografski smer. Prvenstveno zbog rezultata koje smo postizali na takmičenjima iz istorije i geografije. Imali smo nekoliko prvih mesta na državnim takmičenjima. Imamo opremljenost koja zadovoljava uslove za jedan takav smer „, veli Dušan Mišković, direktor Gimnazije „Veljko Petrović“ Sombor.

Prijave budućih srednjoškolaca je u toku, a nakon što se prijavi dovoljan broj učenika počeće i pripremna nastava, koja će biti ogranizovana u skladu sa vanrednim merama.

„Sada imamo prijavljenih 13 učenika, a minimalan broj je 15. Nadu da ćemo uspeti u ovom poduhvatu daje nam to što su svi prijavljeni učenici iz Sombora, tako da očekujemo da će biti prijava i iz drugih mesta Zapadno-bačkog okruga „, dodaje  Mišković.

„Zašto bi trebli ovaj smer da upišu oni koji žele studirati pravo, političke nauke, turizam i hotelijerstvo? Imaće mnogo bolju osnovu i upis na te ili srodne fakultete će im biti lakši. Isto tako radiće i manjim grupama, jer su to odeljenja od 15 do 20 učenika, što omogućava veću individualnost u radu „, kaže Đurović.

Novi smer biće otvoren tek u nekoliko gimnazija, a somborska bi mogla biti jedina u Vojvodini. Inače u ovoj školi već imaju jedan novi smer. To je smer računarstva i informatike. Uz to učenici mogu upisati prirodno matematički- smer i društveno jezički, kao i opšti smer na mađarskom.

Izvor: RTV (Zlata Vasiljević)

ПретходниUkida se vanredno stanje, neke mere i dalje ostaju
СледећиPrvi radni dan sa korisnicima GBKB

ОСТАВИТЕ КОМЕНТАР

Напишите коментар!
Молимо Вас упишите име

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.