Novi srpski traktor: Proizvođači otkrili koliko bi mogao da košta

traktor

Srpski poljoprivrednici uskoro će u ponudi posle dužeg vremena imati srpski traktor čiju serijsku proizvodnju priprema kompanija Majevica iz Bačke Palanke.

Stariji svedoče o kvalitetu domaćih traktora, posebno što se primerci od pre pola veka koji su proizvedeni u nekadašnjim fabrikama IMT ili Rakovica još uvek koriste na našim njivama.

Prema rečima nadležnih iz kompanije Majevica novi traktor može se očekivati u prodaji za mesec dana, a za sada su urađena dva prototipa. Pre ulaska u serijsku proizvodnju neke od detalja za Biznis.rs prenosi menadžer prodaje Nenad Nikolčić.


„Naš traktor ima 90 konjskih snaga, Perkinsov motor, Carraro transmisiju, prednju hidrauliku, napred izvod za kardan, klimu, reverzer. Delove nabavljamo iz Italije, Engleske i Nemačke, a učešće domaće proizvodnje u našem traktoru je 40 odsto kada je u pitanju prototip. Serijska proizvodnja će nam obezbediti da više od 50 odsto vrednosti traktora bude domaćeg preferencijalnog porekla. Svi proizvodni kapaciteti su spremni za serijsku proizvodnju, kao i dvadesetak domaćih kooperanata koji nas snabdevaju potrebnim komponentama“, kaže Nikolčić.

On ističe da ideja o proizvodnji traktora postoji još od ranije i da su istraživanjem tržišta došli do zaključka da je pravo vreme da Majevica proširi već postojeću ponudu poljoprivrednih mašina, posebno što je ovo jedini traktor koji se trenutno proizvodi u Srbiji. U narednih nekoliko dana se očekuje i zvanična prezentacija traktora u fabrici u Bačkoj Palanci.

„Namenjeni su malim i srednjim gazdinstvima koja sa ovim traktorom mogu da rade bukvalno sve operacije. Istraživanjem smo došli do podatka da se prosečna površina gazdinstava u poslednjih 20 godina povećala za 13 odsto i smatramo da će naš traktor zadovoljiti potrebe više od 50 odsto gazdinstava u našoj zemlji“, navodi Nikolčić.

Kako uz pomoć države kupiti nov traktor?

Promocija traktora se podudara sa različitim programima državnog subvencionisanja nabavke poljoprivredne mehanizacije, ali će i Majevica izaći sa programima finansiranja za buduće korisnike.

„Mi ćemo kao fabrika izaći sa programima finansiranja gazdinstava, gde nećemo prodavati samo traktor nego će pored njega ići i još tri-četiri priključne mašine, uz mogućnost otplate kako novčanim sredstvima, tako i žitaricama na duži vremenski period. Cilj nam je da gazdinstva po ubrzanom modelu obnove većinu zastarele mehanizacije i da to učine na finansijski pristupačan način“, objašnjava Nikolčić.

Navodi da prodajna cena još nije utvrđena, pre svega zbog problema oko nabavke delova i materijala i njihovih nestabilnih cena.

„Procena je da će traktor Majevica koštati oko 35.000 evra. Cena se ne razlikuje mnogo u odnosu na ostale, ali naša ideja nije da budemo konkurentni cenom nego kvalitetom“, prenosi Nikolčić.

On ističe i da je glavna prednost ovog traktora obrtni momenat od 320 njutnmetara (Nm) na točkovima, dok ostali imaju 280 Nm.

„Ima veću vučnu snagu i teži je od ostalih konkurenata. Kao što kaže tipičan poljoprivrednik – moći će plug da vuče tri brazde kao od šale. Montiranjem uskih točkova moći će da radi međurednu obradu, setvu, prskanje i sve ostale karakteristične radove u polju“, zaključuje Nikolčić.

Za sada će traktor nositi naziv po snazi i proizvođaču „Majevica 90“, uz nadu da će sami korisnici doći do imena koje će popularizovati proizvod.

Majevica iz Bačke Palanke je poznata po proizvodnji više od 70 vrsta priključnih mašina, od pneumatskih sejalica, cisterni za osoku, jednoosovinskih prikolica, rasturača stajskog đubriva, rasipača mineralnog đubriva, setvospremača, međurednih kultivatora, tanjirača i drugih.

IZVOR: BIZNIS.RS

ПретходниNASTAVLJENO POSTAVLJANJE NOVIH TABLI SA NAZIVIMA ULICA U SOMBORU – RADOVI KASNE TRI MESECA
СледећиTripl-dabl Jokića u novoj pobedi Denvera nad Kingsima(VIDEO)

ОСТАВИТЕ КОМЕНТАР

Напишите коментар!
Молимо Вас упишите име

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.