Novine u školama od 2019. godine

Uvođenje jednosmenskog rada u škole, po kojem bi đaci nastavu pohađali samo prepodne, jedna je od novina u obrazovanju na kojoj će se raditi sledeće godine, najavio je ministar prosvete Mladen Šarčević.

Kako je dodao, plan je da za početak jednosmenska nastava zaživi u oko 100 škola širom Srbije, a to je samo jedna od najavljenih novina.

Novi propisi trebalo bi da pojeftine i sada papreno skupe đačke ekskurzije. Kako je Šarčević objasnio, ekskurzije će se ubuduće organizovati preko đačkih zadruga.
“U zadrugama će đaci imati svoju delatnost. Praviće nešto što vole i u čemu su dobri, i to će prodavati. Ako učenik, na primer, za dva meseca zaradi 4.000 dinara, taj novac ce dobiti u vidu vaučera koji potom može da iskoristi da umanji cenu ekskurzije”, objasnio je Šarčević.

On je najavio i novi Zakon o finansiranju visokoškolskih ustanova koji bi trebalo da umanji troškove koje studenti trenutno imaju. Naveo je i primere bahaćenja pojedinih profesora.

“Imate recimo profesore koji uzimaju novac da bi išli da predaju u isturena odeljenja koja imaju šest ili sedam studenata, umesto da organizuju onlajn nastavu. Onda odsedaju u luksuznom smeštaju i zahtevaju nadoknadu za velike troškove”, ispričao je Šarčević.

Izvor: Telegraf

ПретходниDVA SOMBORCA UHAPŠENA U NOVOM SADU
СледећиZAVRŠENI RADOVI

ОСТАВИТЕ КОМЕНТАР

Напишите коментар!
Молимо Вас упишите име

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.