Novo izdanje somborske Biblioteke

Bibliografija

Pored brojnih aktivnosti iz domena bibliotečko-informacione delatnosti, Gradska biblioteka „Karlo Bijelicki” godinama neguje svoju izdavačku delatnost.

Značaj izdavaštva kod biblioteka ogleda se u očuvanju zavičajne kulturne baštine, podsticanju stvaralaštva, popularisanju knjiga i pisane reči, ali i u prezentovanju svojih fondova i usluga. U okviru svoje izdavačke delatnosti, Gradska biblioteka u Somboru publikuje: knjige, časopise, kataloge knjiga, vodiče, izložbene kataloge i ostali materijal neophodan za odvijanje programskih aktivnosti (plakati, pozivnice, programe za izložbe i koncerte, prospekte, razglednice itd.).

Zahvaljujući jasnoj programskoj orijentaciji i predanim radom svih upravnika, uređivačkog Saveta i stručnih kadrova Biblioteke, izdavačku delatnost čini preko dve stotine knjiga poezije, proze, esejistike, književne kritike i teorije, studija, monografija, istoriografije, etnografije, bibliografije itd.


Bibliografiju izdanja Gradske biblioteke „Karlo Bijelicki” u Somboru sačinjava uvodna studija o istorijatu Biblioteke i njenoj izdavačkoj delatnosti, uvodne napomene sa objašnjenjima o metodu, načinu rada i o standardima koji su poštovani prilikom izrade bibliografije, zatim sledi kompletna bibliografija izdatih publikacija.

Bibliografija je upotpunjena registrima. Kao predložak za bibliografsku građu poslužio je katalog u izdanju biblioteke: Izdavačka delatnost Gradske biblioteke „Karlo Bijelicki” u Somboru i Srpska bibliografija : knjige 1868–1944. Građa za bibliografiju prikupljena je iz određenih fondova Biblioteke: zavičajnog odeljenja, naučnog odeljenja i pozajmnog odeljenja za odrasle korisnike. Takođe, korišćeni su i godišnji Izveštaji o radu biblioteke u periodu od 1944. do 2021. godine. Ovo značajno bibliografsko delo potpisuje diplomirani bibliotekar Naučnog odeljenja Biblioteke Marina Brnja.

Bibliografija izdanja gradske biblioteke Karlo Bijelicki u Somboru predstavlja priređen i dopunjen master rad Izdavačka delatnost Gradske biblioteke “Karlo Bijelicki“ u Somboru – bibliografija izdanja, odbranjen 4. novembra 2020. godine na Pedagoškom fakultetu u Somboru Univerziteta u Novom Sadu.

ПретходниObveznici koji od 1.maja ne izdaju račune, biće sankcionisani
СледећиOmiljene poslastice iz bakine kuhinje

ОСТАВИТЕ КОМЕНТАР

Напишите коментар!
Молимо Вас упишите име

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.