OBAVEZA ODREĐIVANJA LICA ODGOVORNOG ZA PRIMENU MERA LIČNE ZAŠTITE OD INFEKCIJE

Мере личне заштите од инфекције усмерене на заштиту сопственог и туђег здравља и живота од заразне болести, у време проглашене епидемије, дужна су да примењују сва лица, у складу са прописима.

Правна лица и предузетници који обављају делатност у објектима у којима бораве друга лица, дужни су да предузму радње и активности ради примене мера личне заштите од инфекције, као и да одреде лице одговорно за непосредну примену тих мера.

Лице одговорно за непосредну примену мера личне заштите од инфекције одговорно је и за спровођење и контролу спровођења превентивних мера и активности на спречавању појаве и ширења епидемије заразне болести ЦОВИД – 19 у пословном простору послодавца.

Именована лица, свако у својој радној смени, дужна су да спроводе:

  • Контролу ношења заштитне маске свих који бораве у затвореном простору послодавца (тако да маска прекрива уста, нос и браду). У случају да било ко крши ову меру, Именована лица имају сва овлашћења да истима забране улаз у пословни простор послодавца, као и да их удаље из просторија послодавца;
  • Контролу држања минималног међусобног растојања од 2м између лица;
  • Контролу ограничења броја присутних лица у просторијама/простору послодавца– видно истакнуто упозорење са максимално дозвољеним бројем лица која могу боравити истовремено у просторији/простору и контрола да број лица не пређе максимално дозвољени број лица у затвореној просторији;
  • Контролу одржавања личне хигијене– у просторијама послодавца морају бити постављена средства за дезинфекцију руку, а сва лица су дужна да дезинфикују руке при уласку у просторије послодавца; дезобаријера мора бити постављена на улазу у просторије послодавца и натопљена са довољном количином дезинфекционог средства, сви који улазе у простор послодавца, морају проћи кроз дезобаријеру и тиме дезинфиковати обућу;
  • Контролу одржавања радних и помоћних просторија;
  • Контролу истакнутих упутстава, обавештења и ознака– писана упутства, обавештења, ознаке и инструкције за безбедан и здрав рад у циљу заштите здравља запослених и клијената од епидемије заразне болести ЦОВИД – 19, уредно истакнута на видним местима.

Модел Одлуке о лицима задуженим за непосредну примену мера личне заштите, спровођење и  контролу спровођења превентивних мера и активности на спречавању појаве и ширења епидемије  заразне болести ЦОВИД – 19 у пословном простору послодавца, доступан је ОВДЕ.

Контролу спровођења мера личне заштите од инфекције врши санитарна инспекција, комунална инспекција и комунална милиција. Новчаном казном у износу од 300.000 динара казниће се за прекршај правно лице ако не предузме радње и активности ради примене мера личне заштите од инфекције, као и ако не одреди лице одговорно за непосредну примену тих мера. За наведени прекршај  предузетник се кажњава новчаном казном у износу од 150.000 динара, а одговорно лице у правном лицу новчаном казном у износу од 50.000 динара. Новчаном казном у износу од 30.000 динара казниће се за прекршај лице одговорно за примену мера личне заштите од инфекције, ако не обезбеди непосредну примену тих мера.

ПретходниGradski štab zimske službe Sombora predstavio plan održavanja puteva
СледећиPodrška turizmu

ОСТАВИТЕ КОМЕНТАР

Напишите коментар!
Молимо Вас упишите име

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.