OBAVEZNO UKLANJANJE AMBROZIJE

Alergija ambrozija Sombor

Odeljenje za poljoprivredu i zaštitu životne sredine Gradske uprave grada Sombora apeluje na sve građane i poljoprivredne proizvođače grada Sombora i naseljenih mesta da uklone ambroziju na svojim posedima i parcelama, s obzirom na visoka alergena svojstva ove biljke i činjenicu da je veliki broj građana alergičan na polen ambrozije, kao i da se broj lica koja su alergična na polen ambrozije iz godine u godinu povećava.

Cvetanjem ambrozije polen se rasprostire vazduhom i šteti zdravlju velikog broja građana, te je neophodno redovno održavati zelene površine i suzbijati ovaj korov.

Ambrozija se može uništavati hemijskim sredstvima zajedno sa ostalim korovom, ili mehaničkim putem: čupanjem i košenjem. Čupanje se preporučuje iz korena, a košenje što bliže zemlji, kako ne bi ostali izdanci koji mogu opet da izrastu.


Odeljenje za poljoprivredu i zaštitu životne sredine ovim putem upućuje apel građanima da poštuju navedeno u zajedničkom interesu, jer ukoliko se ne pristupi uništavanju odnosno uklanjanju ambrozije Odeljenje za poljoprivredu i zaštitu životne sredine, na osnovu podataka poljočuvarske službe, Komunalne inspekcije i komunalne policije, biće prinuđeno da primeni sankcije protiv lica koja ne pristupe uništavanju ambrozije.

Podsećamo da je Odlukom Skupštine grada Sombora o zaštiti poljoprivrednog zemljišta, useva i zasada, poljskih puteva i kanala od poljske štete propisano da su vlasnici i korisnici obradivog poljoprivrednog zemljišta dužni da zemljište redovno obrađuju, kao i da vrše sistemsko-kontinuirano uklanjanje svih korova, a naročito ambrozije na istom („Sl. list grada Sombora“ br. 1/2011 i 27/2016).

Ujedno se Odeljenje za poljoprivredu i zaštitu životne sredine i Odeljenje inspekcije i komunalne policije, zahvaljuju građanima Sombora na razumevanju, saradnji i zajedničkom radu u suzbijanju ambrozije na teritoriji grada Sombora.

Poslovi informisanja i odnosa sa javnošću

Претходни„Malograđani“
СледећиKonjički turizam na severu Bačke

ОСТАВИТЕ КОМЕНТАР

Напишите коментар!
Молимо Вас упишите име

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.