OBAVEZNO UKLANJANJE AMBROZIJE

Alergija ambrozija Sombor

Odeljenje za poljoprivredu i zaštitu životne sredine Gradske uprave grada Sombora apeluje na sve građane i poljoprivredne proizvođače grada Sombora i naseljenih mesta da uklone ambroziju na svojim posedima i parcelama, s obzirom na visoka alergena svojstva ove biljke i činjenicu da je veliki broj građana alergičan na polen ambrozije, kao i da se broj lica koja su alergična na polen ambrozije iz godine u godinu povećava.

Cvetanjem ambrozije polen se rasprostire vazduhom i šteti zdravlju velikog broja građana, te je neophodno redovno održavati zelene površine i suzbijati ovaj korov.

Ambrozija se može uništavati hemijskim sredstvima zajedno sa ostalim korovom, ili mehaničkim putem: čupanjem i košenjem. Čupanje se preporučuje iz korena, a košenje što bliže zemlji, kako ne bi ostali izdanci koji mogu opet da izrastu.

Odeljenje za poljoprivredu i zaštitu životne sredine ovim putem upućuje apel građanima da poštuju navedeno u zajedničkom interesu, jer ukoliko se ne pristupi uništavanju odnosno uklanjanju ambrozije Odeljenje za poljoprivredu i zaštitu životne sredine, na osnovu podataka poljočuvarske službe, Komunalne inspekcije i komunalne policije, biće prinuđeno da primeni sankcije protiv lica koja ne pristupe uništavanju ambrozije.

Podsećamo da je Odlukom Skupštine grada Sombora o zaštiti poljoprivrednog zemljišta, useva i zasada, poljskih puteva i kanala od poljske štete propisano da su vlasnici i korisnici obradivog poljoprivrednog zemljišta dužni da zemljište redovno obrađuju, kao i da vrše sistemsko-kontinuirano uklanjanje svih korova, a naročito ambrozije na istom („Sl. list grada Sombora“ br. 1/2011 i 27/2016).

Ujedno se Odeljenje za poljoprivredu i zaštitu životne sredine i Odeljenje inspekcije i komunalne policije, zahvaljuju građanima Sombora na razumevanju, saradnji i zajedničkom radu u suzbijanju ambrozije na teritoriji grada Sombora.

Poslovi informisanja i odnosa sa javnošću


OSTAVITE KOMENTAR

Napišite komentar!
Molimo Vas upišite ime

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.