OBELEŽENA 74. GODIŠNJICA BATINSKE BITKE

U nedelju, 11. novembra polaganjem venaca na spomen obeležje Batinske bitke i prigodnom svečanošću obeležena je 74. godišnjica od Batinske bitke, jedne od najznačajnijih i najvećih bitaka Drugog svetskog rata na području Jugoslavije, u kojoj su pobedile jugoslovenske partizanske jedinice i snage sovjetske Crvene armije.

Vence su položile delegacije grada Sombora na čelu sa gradonačelnicom Dušankom Golubović, Ambasador Ukrajine u republici Srbiji nj.e. Oleksandar Aleksandrovič, Prvi sekretar ambasade Ruske Federacije u Srbiji Nikolaj Pomilujko, Udruženja boraca iz gotovo svih mesta Vojvodine i susedne Hrvatske, predstavnici Vojske Srbije, opštinskog, pokrajinskog i republičkog SUBNOR-a, kao i preživeli učesnici rata.

Batinska bitka vođena je od 11. do 29. novembra 1944. godine između jedinica NOVJ i Crvene armije sa jedne strane i jedinica Vermahta i njegovih saveznika sa druge strane. Prema nekim ocenama, bitka kod Batine je najveća bitka po količini snaga učesnika, intenzitetu borbi i strateškom značaju u toku čitavog Drugog svetskog rata na području Jugoslavije, rekla je u svom obraćanju gradonačelnica Sombora, Dušanka Golubović .


– Značaj Batinske bitke je ogroman, ne samo da je promenjen tok borbi i odnosa snaga u Drugom svetskom ratu, već su samo nekoliko meseci nakon pobede u Batinskoj bitki, Nemačke snage potpisale kapitulaciju i tako je pobeđen Fašizam, istakla je gradonačelnica. U Batinskoj bitki, za tri nedelje koliko je ona trajala poginulo je više od 800 jugoslovenskih i preko 1300 sovjetskih boraca, među kojima je bilo 82 Somborca a Sombor je bio bolnica u kojoj je smešteno i lečeno više od 11.000 ranjenika. Na današnji dan skidamo prašinu i zaborav sa lica palih boraca i ponovo otkrivamo i veličamo značaj žrtve za slobodu. Isto tako na današnji dan želimo da poručimo, da žrtve Batinske bitke nisu bile uzaludne, jer mi danas živimo u društvu koje je slobodno, u društvu koje priznaje i poštuje različitosti, gde svaki pojedinac, misli i izražava se slobodno, istakla je gradonačelnica Sombora. Ona je dodadala da mi danas živimo u društvu koje neguje, poštuje i štiti svoju prošlost, pažljivo brine o svojoj sadašnjosti i planski gradi svoju budućnost. Iz svih tih razloga uz duboko poštovanje i zahvalnost slava borcima čuvene Batinske bitke, poručila je Dušanka Golubović.

Batinska bitka je jedan od glavnih simbola, zajedničke borbe sovjetskih vojnika i jugoslovenskih partizana, protiv okupatora, rekao je Prvi sekretar ambasade Ruske Federacije u Srbiji Nikolaj Pomilujko.

– Borbena dejstva i heroizam koji su pokazali u Batinskoj bitki doprineli su mnogo u oslobođenju ove zemlje. Borbe za ovu teritoriju bile su krvave i komplikovane, sloboda nas je skupo koštala, ali su naše zemlje izašle iz rata kao pobednici. Naša obaveza je da čuvamo svetlu prošlost o dedama i očevima koji su pobedili fašizam. Ova svečanost, obnovljeni spomenik, specijalna izložba, to su dokazi naših čvrstih stavova i namera da branimo našu zajedničku istoriju, istakao je Pomilujko.

Nakon prigodnog umetničkog programa, prisutni su posetili i muzej Batinske bitke gde su imali priliku da pogledaju izložbu „Heroji Sovjetskog saveza –učesnici Batinske bitke“ koju čine 35 odlikovanih Crvenoarmejca, vojnika 57. Armije 3. Ukrajinskog fronta, koji su iskazali izuzetnu hrabrost, požrtvovanje i komandne sposobnosti tokom Batinske bitke. Pored toga, tu je i stalna postavka koja na specifičan način rekonstruiše sam tok cele bitke.

Izvor: sombornjuz.in.rs

ПретходниBraća Rađenović oborili nacionalne rekorde u Zrenjaninu
СледећиTuristička promocija Sombora

ОСТАВИТЕ КОМЕНТАР

Напишите коментар!
Молимо Вас упишите име

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.