Obnova Grašalkovićeve palate u Somboru


Sombor nije samo poznat po tome što je grad zelenila, istorijskih znamenitosti, kulturnog nasleđa, već i bogate slikarske tradicije, čiju su slavu širom sveta proneli njegovi najčuveniji slikari Milan Konjović, Sava Stojkov, Pavle Blesić, Zoran Stošić Vranjski.

Pored Galerije Milana Konjovića, Sombor će dobiti i galeriju Save Stojkova u Grašalkovićevoj palati, nakon rekonstrukcije ovog impoznatnog istorijskog zdanja.

Nakon rekonstrukcije, Grašalkovićeva palata daće nov identitet u doživljaju bogate kultruno istorijske baštine Sombora. Projektom su predviđeni saloni filma, pozorišta, muzike, arhitektue, književnosti i slikarstva, a posebno mesto imaće Povelja slobodnog kraljevskog grada Sombora. Obnova palate radi se po fazama, a Muzej Podunavskih švaba biće završen početkom aprila, kažu nadležni. Takođe, planom je predviđeno da i poznati slikar Sava Stojkov dobije novu galeriju.

“Upravo je u toku je projektna dokumentacija, koja se radi u Novom Sadu, ne samo za galeriju već za čitav objekat Grašalkovićeve palate. Prostor iza mene je galerija mog oca Save Stojkova. Meni je izuzetno zadovoljstvo da je došlo do te realizacije, a mnogo godina se pričalo o tome i konačno su se stekli uslovi.Tek kada se završi dokumentacija i javna nabavka za izvođenje, možemo očekivati da će zgrada biti završena marta iduće godine. Apliciramo na sve projekte i konkurse, od raznih ministarstava do resornih sekretarijata. Mislim da u državi ne psotoji tako veliki objekat namenjen isključivo kulturi kao što je Grašalkovićeva palata“, kazao je Milan Stojkov, glavni urbanista i arhitekta grada Sombora.

“Zgrada Grašalkovićeve palate je jedna od najstarijih baroknih zgrada u Somboru. Sagrađena je početkom 50-tih godina 18. veka. Ne samo da predstavlja jedan od simbola arhitekture grada, već je i veoma značajno sedište, koje je uticalo na istoriju i prošlost Sombora. Posebno je zanimljivo što konačno jedna pored druge treba da se nađu dve galerije, dva znamenita somborska slikara Milana Konjovića i Save Stojkova, i da Sombor svoj umetnički identitet objedini na malom prostoru, tim pre što će postojati poseban salon umetnosti i slikarstva, koji će govoriti o prošlosti slikarske tradicije od 18. veka do današnjih dana“, saopštio je Milan Stepanović, istoričar i publicista.

Neposredno do Grašalkovićeve palate, od 1966. godine je Muzej slika proslavljenog slikara Milana Konjovića, koja broji 1.084 odabrana rada umetnika i pruža presek kroz čitav stvaralački vek. Galeriju godišnje poseti 9.000 ljudi.

“Prethodne godine imali smo značajnu adaptaciju i uloženo je u zdanje 10.000.000 dinara. Prvi put, od temelja zgrade u 18 veku, nešto je rađeno na njoj u 19. veku, a od tada do otvaranja 1966. godine i otvaranja nisu rađeni veliki zahvati, samo parcijalni i ono što se moralo da bi lane grad odvojio ta sredstva. Pošto smo tokom radova bili šest meseci zatvoreni za javnost, mi smo tih meseci putovali u sve galerije koje su želele da nas prime. Konjović otvara sva vrata, a sve galerije u kojima smo gostovali su snosile troškove našeg dolaska“, rekla je MA Milena Rackov Kovačić, dikretor Galerije “Milan Konjović” Sombor. 

Zdanje Grašalkovićeve palate zaštićeno je najvišim stepenom Pokrajinskog zavoda za zaštitu spomenika kulture. U palati će zaslužno svoju galeriju dobiti veliki slikar naive Sava Stojkov, neposredno uz objekat potojeće Galerije istaknutog srpskog ekspresioniste Milana Konjovića. Time će centar Sombora na najvećem Trgu Svetog Trojstva imati objedinjen epicentar budućih dešavanja, što će gradu dativeći kulturni i turistički značaj.

Izvor: RTV (Vesna Milanović Simičić)

PrethodniU nedelju izložba „Znamenite žene somborske“
SledećiOpštinsko školsko takmičenje u rukometu

OSTAVITE KOMENTAR

Napišite komentar!
Molimo Vas upišite ime

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.