Obnova Grašalkovićeve palate u Somboru

Сомбор није само познат по томе што је град зеленила, историјских знаменитости, културног наслеђа, већ и богате сликарске традиције, чију су славу широм света пронели његови најчувенији сликари Милан Коњовић, Сава Стојков, Павле Блесић, Зоран Стошић Врањски.

Поред Галерије Милана Коњовића, Сомбор ће добити и галерију Саве Стојкова у Грашалковићевој палати, након реконструкције овог импознатног историјског здања.

Након реконструкције, Грашалковићева палата даће нов идентитет у доживљају богате култруно историјске баштине Сомбора. Пројектом су предвиђени салони филма, позоришта, музике, архитектуе, књижевности и сликарства, а посебно место имаће Повеља слободног краљевског града Сомбора. Обнова палате ради се по фазама, а Музеј Подунавских шваба биће завршен почетком априла, кажу надлежни. Такође, планом је предвиђено да и познати сликар Сава Стојков добије нову галерију.

“Управо је у току је пројектна документација, која се ради у Новом Саду, не само за галерију већ за читав објекат Грашалковићеве палате. Простор иза мене је галерија мог оца Саве Стојкова. Мени је изузетно задовољство да је дошло до те реализације, а много година се причало о томе и коначно су се стекли услови.Тек када се заврши документација и јавна набавка за извођење, можемо очекивати да ће зграда бити завршена марта идуће године. Аплицирамо на све пројекте и конкурсе, од разних министарстава до ресорних секретаријата. Мислим да у држави не псотоји тако велики објекат намењен искључиво култури као што је Грашалковићева палата“, казао је Милан Стојков, главни урбаниста и архитекта града Сомбора.

“Зграда Грашалковићеве палате је једна од најстаријих барокних зграда у Сомбору. Саграђена је почетком 50-тих година 18. века. Не само да представља један од симбола архитектуре града, већ је и веома значајно седиште, које је утицало на историју и прошлост Сомбора. Посебно је занимљиво што коначно једна поред друге треба да се нађу две галерије, два знаменита сомборска сликара Милана Коњовића и Саве Стојкова, и да Сомбор свој уметнички идентитет обједини на малом простору, тим пре што ће постојати посебан салон уметности и сликарства, који ће говорити о прошлости сликарске традиције од 18. века до данашњих дана“, саопштио је Милан Степановић, историчар и публициста.

Непосредно до Грашалковићеве палате, од 1966. године је Музеј слика прослављеног сликара Милана Коњовића, која броји 1.084 одабрана рада уметника и пружа пресек кроз читав стваралачки век. Галерију годишње посети 9.000 људи.

“Претходне године имали смо значајну адаптацију и уложено је у здање 10.000.000 динара. Први пут, од темеља зграде у 18 веку, нешто је рађено на њој у 19. веку, а од тада до отварања 1966. године и отварања нису рађени велики захвати, само парцијални и оно што се морало да би лане град одвојио та средства. Пошто смо током радова били шест месеци затворени за јавност, ми смо тих месеци путовали у све галерије које су желеле да нас приме. Коњовић отвара сва врата, а све галерије у којима смо гостовали су сносиле трошкове нашег доласка“, рекла је МА Милена Рацков Ковачић, дикретор Галерије “Милан Коњовић” Сомбор. 

Здање Грашалковићеве палате заштићено је највишим степеном Покрајинског завода за заштиту споменика културе. У палати ће заслужно своју галерију добити велики сликар наиве Сава Стојков, непосредно уз објекат потојеће Галерије истакнутог српског експресионисте Милана Коњовића. Тиме ће центар Сомбора на највећем Тргу Светог Тројства имати обједињен епицентар будућих дешавања, што ће граду дативећи културни и туристички значај.

Извор: РТВ (Весна Милановић Симичић)

ПретходниU nedelju izložba „Znamenite žene somborske“
СледећиOpštinsko školsko takmičenje u rukometu

ОСТАВИТЕ КОМЕНТАР

Напишите коментар!
Молимо Вас упишите име

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.