Obnova mosta kod Bačkog Monoštora biće gotova tek na leto 2020.

Фото: Срђан Цаха

Javno preduzeće „Vojvodinašume“ izdvojilo je 32,5 miliona dinara za rekonstrukciju mosta Šmaguc kod Bačkog Monoštora. Iako je april bio rok za završetak radova, oni još nisu ni počeli.

Most na kanalu Dunav – Tisa – Dunav kod Bačkog Monoštora za upotrebu nije više od 10 godine. Toliko dugo u prekidu je veza između sela i druge obale na kojoj se nalazi vikend naselje sa nekoliko stotina vikendica, šumsko područje, ribolovački tereni. Ovog proleća demonitarani su i ostaci drvenog mosta, a jedino što je ostalo su drveni stubovi koji vire iz vode.

Veza sa drugom obalom je kompa koja radi samo tokom dana. A na drugu obalu prelaze vikendaši, pecaroši, turisti, radnici Vojvodinašuma, Monoštorci koji u šumi seku drva, pčelari. Ali to mogu samo tokom dana, jer zbog bezbednosti skela ne radi noću.

„Osim ove skele nema drugog puta. Može se ići bentom, ali mora se ići na Bezdan, ispod mosta na Dunacu, ali to je znatno duži put. Svaki vikend idem i kada nam veremenske prilike dozvoljavaju, jer imam vikendicu na Dondu „, veli Robert Arčon iz Sombora.

„Jako mi fali ovaj most. Ne samo meni, svakom Monoštorcu i Somborcu. Ne možemo prelaziti na drugu stranu jer kada je nizak vodostaj kompa ne radi“, kaže Stipan Kovač iz Bačkog Monoštora.

Nakon što je izvođač dostavio dinamiku izvođenja radova i počeo sa radovima na rekonstrukciji mosta i rušenju i uklanjanju istog uradio je i novo geotehničko istraživanje terena kako je i ugovorom predviđeno. Pošto su utvrđena neslaganja između novog i postojećeg geotehničkog eleborata moralo se pristupiti izradi novog projekta usklađenog sa novim geotehničkim elaboratom.

Pored ovog problema postoji i neusaglašenost sa količinom čelika za pokretni deo mosta tj. u projektu nije tačno precizirano koliko izvođač radova treba da nabavi novog čelika. Do sada je izvođač radova srušio i uklonio most. U dogovoru između Investitora JP “Vojvodinašume“, izvođača radova i projektanta prevaziđeni su navedeni problemi te će radovi na rekonstrukciji biti nastavljeni uz produženje roka izvođenja radova“, navodi se u saopštenju JP „Vojvodina šume“.

Novi rok za završetak radova je leto 2020. godine.

 Izvor: RTV

ПретходниBesplatna rekreacija u vodi
СледећиPODSTICAJI ZA STARE I UMETNIČKE ZANATE

ОСТАВИТЕ КОМЕНТАР

Напишите коментар!
Молимо Вас упишите име

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.