Obnova verskih objekata

Фото: Синиша Трифуновић

SRPSKA PRAVOSLAVNA CRKVENA OPŠTINA OBNAVLJA TRI VERSKA OBJEKTA U SOMBORU

Srpska pravoslavna crkvena opština ovih dana privodi kraju radove na rekonstrukciji tri verska objekta u gradu. Oko Male pravoslavne crkve izgrađen je novi bedem, a na Malom pravoslavnom groblju rekonstruisan je krov na crkvi Rođenja Presvete Bogorodice. Ipak, najveći deo sredstava ulaže se u Veliku pravoslavnu crkvu, gde do kraja godine treba da budu postavljene potpuno nove elektroinstalacije.

– U decembru prošle godine započeli su radovi na crkvi na Malom pravoslavnom groblju, a sredstva od 1,5 miliona dinara obezbeđena su iz gradskog budžeta. Na ovoj crkvi uređena je i fasada zvonika, a molerski radovi će uskoro u potpunosti biti okončani.

Osim toga, ove godine započelo je i veliko uređenje crkve Svetog Georgija, koja će do kraja decembra dobiti potpuno nove elektroinstalacije. U Veliku crkvu ugrađeno je ko zna koliko kilometara kablova, a crkva će dobiti i novu rasvetu, ozvučenje, alarm i sigurnosni sistem. Vrednost elektro radova u Velikoj crkvi je 4,5 miliona dinara i ta sredstva su takođe obezbeđena iz gradskog budžeta – ispričao je prezviter Srđan Nešić, sekretar Pravoslavne crkvene opštine Sombor.

Trn u oku mnogih Somboraca godinama je bio stari i porušeni bedem oko Male pravoslavne crkve Sv. Jovana Preteče. Prema rečima oca Srđana Nešića, radovi na izgradnji bedema i kapije konačno su došli na red, pa je sada ovaj objekat zasijao punim sjajem.

– Mala pravoslavna crkva je jedini objekat u gradu koji je proglašen spomenikom od posebnog značaja i zbog toga je jedini koji je pod zaštitom Republičkog zavoda za zaštitu spomenika kulture. Punih deset godina trajala je naša borba da obnovimo bedem, u koji je samo za građevinske radove utrošeno dva miliona dinara. Pre desetak godina naš sugrađanin Milan Žužić donirao je 10 hiljada evra za izradu nove ograde na Maloj pravoslavnoj crkvi od kovanog gvožđa, ali taj projekat je čekao dozvolu do sada. Republički zavod dao je zeleno svetlo da se izgradi bedem sa lučnim otvorima, s tim da će kovano gvožđe biti postavljeno unutar lukova. Sve ostalo moralo je da ostane isto, pa su tako urađene i dve nove kapije, koje su replike starih. Sredstva od 10 hiljada evra nisu bila dovoljna za sve ove radove, pa smo zbog toga zatražili dodatnih dva miliona dinara da ovaj posao privedemo kraju. Izvođač građevinskih radova je firma „Novogradnja“ iz Bezdana, a za kovano gvožđe zadužena je firma „Bramont“. Ovih dana će u potpunosti biti završeno i krečenje, a biće postavljene i dve obnovljene kapije – objasnio je Srđan Nešić.

Novi objekat pri Maloj pravoslavnoj crkvi je i krstionica, čija izgradnja je u potpunosti završena i trenutno se radi oslikavanje.

– Imali smo velikog donatora za krstionicu, porodicu Gradinac iz Rokovaca, koja je samo za mermerni pod u ovom objektu izdvojila između sedam i osam hiljada evra. Trenutno se radi oslikavanje, a umetnik je Damir Mladenović, naš Somborac, koji oslikava verske objekte po Crnoj Gori i koji će kompletan posao uraditi besplatno. Nažalost, ti radovi neće biti završeni još neko vreme, a osim toga, u krstionici je potrebno rešiti i grejanje, što nije mala stavka i za šta ćemo se morati ponovo obratiti gradu Somboru – ispričao je otac Nešić.

KONZERVATORSKI RADOVI I OSLIKAVANJE

Nakon uvođenja novih elektroinstalacija u Svetođurđevsku crkvu, plan je da u ovom objektu započne mnogo veći posao, odnosno konzervacija i oslikavanje crkve. Prema rečima oca Srđana Nešića, Velika pravoslavna crkva je veoma bogata crkva, izgrađena u baroknom stilu i sa izuzetno vrednim freskama koje je potrebno u potpunosti sačuvati. Pre nekoliko godina urađeni su samo konzervatorski radovi u pevnicama, a plan je da se pre konzervacije ostatka crkve urade i stolarski radovi, u kojima se planira obnova stasidija (sedećih mesta), jer je potrebno da se one izmeste ili da se reorganizuju. Predviđena sredstva za ove radove su ogromna i za obnovu celokupne Velike crkve trebaće oko pola miliona evra.

Izvor: sombornjuz.in.rs

ПретходниSombor u 4K rezoluciji
СледећиPoreskom utajom oštetio budžet za 4,74 miliona dinara

ОСТАВИТЕ КОМЕНТАР

Напишите коментар!
Молимо Вас упишите име

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.