Obuka tkanja za žene u Somboru


Etno mreža uz podršku ambasade SAD i Kanade, u saradnji sa Nacionalnom službom za zapošljavanje, gradom Somborom, Kulturnim centrom Laza Kostić i zanatskim udruženjima „Staparska ruža“ iz Stapara, „Lenka“ iz Odžaka i „Zlatne ruke somborke“ iz Sombora, organizuje obuku tkanja za žene sa evidencije Nacionalne službe zapošljavanja sa naglaskom na revitalizaciju tradicionalnog nasleđa i očuvanje tehnike tkanja i izrade tradicionalnog ćilimarstva, kao i premeta koji su se nekada tkali.

Osam nezaposlenih žena već mesec dana rade na razbojima poslove tkanja sa motivom Staparske ruže u klečanoj tehnici, koja se primenjuje u izradi ćilimarskih motiva, ali i pustovanja sa motivom banatske šare. Kažu da su tkanju posvećene, jer se i ubuduće žele baviti rukotvorinama.

„Nezaposlena sam, pa mislim da će mi ova obuka pomoći da se zaposlim kasnije i da ću znanje sa ove obuke preneti na praksu da ubuduće sama radim tkanje. Geometrija na tkanju je možda malo lakša, a ruža je ipak malo komplikovanija za izradu“., rekla je Milana Nedeljković iz Sombora, polaznica tkačke obuke.

„Najteže je osnovati i uvoditi niti, jer tu može lako da se pogreši, pa onda mora sve ponovo da se radi i treba dosta strpljenja. Pošto se ovde uči više tehnika tkanja, od klečane do šare za šal i motiva za narodne nošnje i pojaseve, koje ne znam. Nešto se brže savlada, a nešto lakše“, rekla je Slavica Vasović iz Sombora, polaznica tkačke obuke.

„Žene su ovde kroz 140 časova obuke naučile kako da rade osnovu, šta je to osnova, šta je potka, kako da sve bude u redu, da same sednu za razboj i da pročitaju šemu i da na taj načim samostalno rade jednu od zaboravljenih tehnika, a to je klečana tehnika“, rekla je Nela Pejčić, predsednica Udruženja Lenka iz Odžaka i edukator.

Obuka za tkanje kao stari zanat je besplatna sa ciljem očuvanja tradicionalnog nasleđa.

„Sve ove žene će nakon završene obuke da se uključe u rad zanatskih udruženja i uvek ostaje opcija registracija samostalne zanatske radnje ukoliko su zainteresovane za taj posao“, rekla je Gordana Predojević, PR Nacionalne službe zapošljavanja Sombor.

Polaznica obuke, koja bude imala najbolje istkan predmet biće nagrađena razbojem i opremom za pustovanje kao sredstvom za rad.

Izvor: RTV (Vesna Milanović Simičić)

PrethodniPodrška turizmu
SledećiGrađani podeljeni po pitanju zatvaranja škola

OSTAVITE KOMENTAR

Napišite komentar!
Molimo Vas upišite ime

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.