Obuka tkanja za žene u Somboru

Етно мрежа уз подршку амбасаде САД и Канаде, у сарадњи са Националном службом за запошљавање, градом Сомбором, Културним центром Лаза Костић и занатским удружењима „Стапарска ружа“ из Стапара, „Ленка“ из Оџака и „Златне руке сомборке“ из Сомбора, организује обуку ткања за жене са евиденције Националне службе запошљавања са нагласком на ревитализацију традиционалног наслеђа и очување технике ткања и израде традиционалног ћилимарства, као и премета који су се некада ткали.

Осам незапослених жена већ месец дана раде на разбојима послове ткања са мотивом Стапарске руже у клечаној техници, која се примењује у изради ћилимарских мотива, али и пустовања са мотивом банатске шаре. Кажу да су ткању посвећене, јер се и убудуће желе бавити рукотворинама.

„Незапослена сам, па мислим да ће ми ова обука помоћи да се запослим касније и да ћу знање са ове обуке пренети на праксу да убудуће сама радим ткање. Геометрија на ткању је можда мало лакша, а ружа је ипак мало компликованија за израду“., рекла је Милана Недељковић из Сомбора, полазница ткачке обуке.

„Најтеже је основати и уводити нити, јер ту може лако да се погреши, па онда мора све поново да се ради и треба доста стрпљења. Пошто се овде учи више техника ткања, од клечане до шаре за шал и мотива за народне ношње и појасеве, које не знам. Нешто се брже савлада, а нешто лакше“, рекла је Славица Васовић из Сомбора, полазница ткачке обуке.

„Жене су овде кроз 140 часова обуке научиле како да раде основу, шта је то основа, шта је потка, како да све буде у реду, да саме седну за разбој и да прочитају шему и да на тај начим самостално раде једну од заборављених техника, а то је клечана техника“, рекла је Нела Пејчић, председница Удружења Ленка из Оџака и едукатор.

Обука за ткање као стари занат је бесплатна са циљем очувања традиционалног наслеђа.

„Све ове жене ће након завршене обуке да се укључе у рад занатских удружења и увек остаје опција регистрација самосталне занатске радње уколико су заинтересоване за тај посао“, рекла је Гордана Предојевић, ПР Националне службе запошљавања Сомбор.

Полазница обуке, која буде имала најбоље исткан предмет биће награђена разбојем и опремом за пустовање као средством за рад.

Извор: РТВ (Весна Милановић Симичић)

ПретходниPodrška turizmu
СледећиGrađani podeljeni po pitanju zatvaranja škola

ОСТАВИТЕ КОМЕНТАР

Напишите коментар!
Молимо Вас упишите име

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.