Obuka za plivanje somborskih osnovaca

plivanje3

Pored nastave fizičkog vaspitanja, Osnovne škole u Somboru, u svoj školski program za drugi razred uvrstile su i obaveznu obuku neplivača. Ova obuka vrši se više od 30 godina i za to vreme skoro 30.000 mališana naučili su da plivaju.

Svake godine oko 1000 dečaka i devojčica na velikom i malom bazenu uče da plivaju. Obuka traje 10 dana i nakon toga očekuje ih polaganje ,kojem prisustvuju i bodre ih roditelji i drugari. Nakon isplivanih 17 metara smatra se da su mališani položili, a oni ovom zadatku prilaze sa puno ozbiljnosti i odgovornosti.

„Nisam baš znao da plivam, a najviše mi se svidelo kada smo skakali u veliki bazen, pa nas je i trener gurao, to mi je bilo najbolje!“, ispričao nam je Andrija, učenik 2.razreda O.Š. ,,Dositej Obradović“.

„I meni se najviše svidelo kada nas je trener učio da skačemo na glavu i kad nas je gurao u vodu“, pohvalio se Vojin, takođe učenik 2.razreda.

Instruktori plivanja koriste se raznim metodama kako se deca ne bi plašila vode i kako bi što lakše ovladali ovom veštinom.

„Najbitnije je oslobađanje od straha,jer kada se dete ne plaši vode rešili smo trećinu našeg posla. Koristimo razne metode, od igrica, razgovora i bitno je da deca shvate da smo mi pored njih u vodi. Većina dece dolazi sa predznanjem i to su uglavnom deca iz grada, a deca sa sela češće dolaze sa manjim predznanjem, ali ih to ne sprečava da savladaju obuku i da polože plivanje“, rekla je Lea Vukelić, instuktorka plivanja na bazenu u Somboru.

Učenici koji ne nauče da plivaju tokom trajanja obuke imaju mogućnost da dolaze na bazen i sa instuktorom vežbaju ,dokle god ne ovladaju plivanjem.

 Izvor: RTV (Bojana Radovanović)

ПретходниVlada Srbije ograničila cene naftnih derivata
СледећиU Somboru za javne radove na selu devet miliona

ОСТАВИТЕ КОМЕНТАР

Напишите коментар!
Молимо Вас упишите име

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.