Obuka za rezerviste

Građani stariji od 30 godina koji nisu služili vojsku ili su je pak služili civilno, moraće u narednom periodu da prođu vojnu obuku za rezerviste Vojske Srbije.

Čuvene „plave koverte“, pozivi za vojne vežbe, počele su neočekivano da stižu na adrese građana još prošle godine, a u Ministarstvu odbrane tada su objasnili da ovo nije novina, već deo redovne procedure Vojske Srbije, koja se poštuje još od završetka Drugog svetskog rata. Trenutno se ovakva obuka održava u Vranju, a u vojnom odseku u ovom gradu pozivaju se na Zakon o vojnoj, radnoj i materijalnoj obavezi, prema kome se sva lica koja su napunila 30 godina života prevode u rezervni sastav, bez obzira na to da li su služila vojni rok ili nisu. Planovi za rezervni sastav vojske prave se unapred, a vežba je značajna ne samo za odbranu zemlje već i u slučaju različitih elementarnih nepogoda i traje 15 dana. Vojna obaveza, načelno, važi za lica do 65 godina starosti, a zakonska odredba o novom načinu popunjavanja rezervnog sastava uvedena je nakon što je 2011. godine služenje vojnog roka postalo dobrovoljno, a ne obavezno.

– Prva grupa obveznika je išla krajem oktobra prošle godine na prvi deo obuke u Leskovac, a početkom marta ta ista grupa ide na drugi deo obuke. Obuka, zavisno od specijalnosti, traje, okvirno, petnaestak dana – kaže za Blic major Igor Milanović iz vranjskog vojnog odseka Regionalnog centra Ministarstva odbrane u Nišu.

Kako kaže, do kraja ove godine još dve do tri grupe proći će isti tretman i imati oba dela vojne obuke.

Stručnjak za bezbednost Zoran Dragišić kaže da je zakonska obaveza svih građana da se obučavaju za odbranu zemlje.

– Pretpostavljam da je reč o obuci rezervnog sastava VS i to nije neuobičajeno. Vojne obuke se sprovode redovno po planovima koje određuje Generalštab. Mi zbog nedostatka novca godinama nismo imali obuku rezervnog sastava, ali je sada stanje malo bolje i možemo ponovo da počnemo s tim. Svaka vojska na svetu obučava svoje rezerviste, jer šta će vam rezervisti ako nisu obučeni ni za šta – kaže Dragišić.

Prema planu, vojnu obuku bi svaki rezervista trebalo da prođe bar jednom u pet godina, a Ministarstvo odbrane pokriva putne troškove. Nezaposlenima ide 70 odsto od prosečne plate, a poslodavcima zaposlenih refundira se pun iznos mesečne zarade. Poziv bi trebalo da dođe bar 30 dana pre vežbe, a rezervista je dužan da osam dana ranije opravda eventualno odsustvo. Za neopravdani sledi kazna do 50.000 dinara ili dva meseca zatvora.

Vojni analitičar Aleksandar Radić objašnjava da je ovo pokušaj osposobljavanja i popunjavanja rezervnog sastava Vojske Srbije, ali da niko neće na silu ljude stavljati u stroj ili terati da služe pod oružjem.

– One koji su civilno služili vojsku bez oružja ili su se pozvali na prigovor savesti niko ne može da natera da nose pušku, zakoni se ne mogu menjati retroaktivno. To može biti jedna forma osposobljavanja za civilnu odbranu i zaštitu. Neće nositi pušku u ruci, ali će, pretpostavljam, proći neku vrstu obuke za postupanje u vanrednim situacijama, pružanje prve pomoći ili borbu sa elementarnim nepogodama – kaže Radić i dodaje da je potrebna duboka reorganizacija vojske.

Izvor: Blic

ПретходниSaopštenje o rezultatima konkursa
СледећиKRAJEM MARTA SAJAM ZAPOŠLJAVANJA U SOMBORU

ОСТАВИТЕ КОМЕНТАР

Напишите коментар!
Молимо Вас упишите име

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.