Očigledni problemi sa lutalicama u čoporima

psi_lutalice_sombor

Već duže vremena ponovo je primetan veliki broj pasa lutalica u raznim delovima grada.

Najviše ih je, po običaju, u Selenči i u centru, ali i na obilaznici i šetalištu kraj kanala. Kreću se u čoporima, ne izgledaju uopšte miroljubivo, zaleću se na bicikliste i rekreativce koji trče. Pri njihovoj pojavi, roditelji podižu malu decu u ruke, svi se sklanjaju i traže potencijalnu zaštitu od napada.

Takođe, primetna je činjenica na ulicama našeg grada da vlasnici pasa često nemaju kulturu skupljanja izmeta njihovih ljubimaca, pa su ih parkovi i travnate površine kraj trotoara puni. Svakako, ima i onih koji pokupe izmet za svojim ljubimcima, ali je, čini nam se, na žalost, više onih koji to ne rade.

Problem koji se svakodnevno javlja je da vlasnici pasa svoje ljubimce vode u šetnju bez korpe i najčešće ih puštaju sa povoca da slobodno trče ispred i oko njih i pa čak i naleću na prolaznike. Mora li tako? Da li je moguće da su ovi višeslojni dugogodišnji problemi nerešivi? Šta je to što sprečava nadležne da reaguju? Zašto se izglasane uredbe od strane Skupštine grada, vezano za šetnju pasa, ne poštuju? Pitamo se i da li će izglasani gradski predlog, koji je tokom prošlogodišnjeg procesa participativnog budžetiranja održanom u oktobru dobio najviše glasova, a čija je realizacija najavljena za ovu godinu – ustanovljavanje „pet“ parka na prostoru kod „Amana“, bar delimično rešiti neke probleme.

Pokušali smo da, odgovornima, putem aplikacije „Prijavite komunalni problem“ – www.prijavi.rs, prosledimo sliku lutalica. Međutim, navedeni sistem za prijavu i evidentiranje problema, koji je u našem gradu u primeni od aprila 2019. godine, već najmanje nedelju dana nije u funkciji. Verujemo da će nadležni iz gradske uprave odgovoriti na postavljena pitanja o funkcionalnosti 420.000 dinara godišnje plaćenog sistema za prijavu komunalnih problema. Takođe, očekujemo i da ćemo iz JKP Čistoća dobiti potrebne informacije o akcijama protiv lutalica, odnosno stanju u azilu za napuštene životinje.

savamajstor @ SoInfo.org

ПретходниAKCIJA DOBROVOLJNOG DAVANJA KRVI
СледећиGradsku biblioteku „Karlo Bijelicki“ u Somboru, posetio magistar Jene Hajnal

ОСТАВИТЕ КОМЕНТАР

Напишите коментар!
Молимо Вас упишите име

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.