Od keramičarskog zanata do umetnosti

Сомборски керамичар Петер Геленчер привукао је пажњу јавности када је 2005. године поклонио Скупштини Србије разгледницу од керамике тешку 200 килограма.

Све је почело када је завршио керамичарски занат и открио лепоту природних материјала. Временом је схватио да људи уништавају простор у којем живе, па је желећи да скрене пажњу на глобални проблем почео да уз редовни занат ствара и уметничка дела од којих нека данас красе његово двориште.

Петер Геленчер је разгледницу за Гиниса димензија 240 пута 140 цм поклонио је Скупштини Србије, јер му је тадашња власт обећала да је припремити документацију за књигу рекорда, али то се никада није десило. Још увек чека. У међувремену направио је једрењак од керамике, стару зграду сомборског хотела и десетине других керамичких бравура..Све је каже почело са жељом да пошаље поруке мира и бриге за планету.

„Ја сам решио да направим једно дело скојим ћу покушати помирити завађене људе. А пошто сам у породици имао проблем због климатских промена. Моја мајка је страдала од карцином коже. Желео сам људе упозорити и уплашити. Да је планета нама најважнија. Осим размирица међусобних ситних. Јер данас сутра ћемо изгубити планету и џабе се свађамо око наших ограђених простора“, рекао је Петер Геленчер.

По жељи физичара Богдана Маглића, Бишег власника Хотела Слобода, три месеца је правио зграду од керамике. Три године је красила хотел, а сада његово двориште.

Свака цигла, цреп, плочица су када изађу из руку Петера Геленчера мало уметничко дело, па многи мисле да има дара за сликање.

И тако човек који не зна да црта ствара предмете и слике од керамике које ће заувек остати упамћене као уметничко дело. Поруке које шаље трајаће колико и његова керамичка мајсторства.

Извор: РТВ (Предраг Ћурчија)

ПретходниRadionica recepture za žene iz Sombora i okoline
СледећиTRETMANI SUZBIJANJA KOMARACA IZ VAZDUHA 9. JULA

ОСТАВИТЕ КОМЕНТАР

Напишите коментар!
Молимо Вас упишите име

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.