Od keramičarskog zanata do umetnosti

Somborski keramičar Peter Gelenčer privukao je pažnju javnosti kada je 2005. godine poklonio Skupštini Srbije razglednicu od keramike tešku 200 kilograma.

Sve je počelo kada je završio keramičarski zanat i otkrio lepotu prirodnih materijala. Vremenom je shvatio da ljudi uništavaju prostor u kojem žive, pa je želeći da skrene pažnju na globalni problem počeo da uz redovni zanat stvara i umetnička dela od kojih neka danas krase njegovo dvorište.

Peter Gelenčer je razglednicu za Ginisa dimenzija 240 puta 140 cm poklonio je Skupštini Srbije, jer mu je tadašnja vlast obećala da je pripremiti dokumentaciju za knjigu rekorda, ali to se nikada nije desilo. Još uvek čeka. U međuvremenu napravio je jedrenjak od keramike, staru zgradu somborskog hotela i desetine drugih keramičkih bravura..Sve je kaže počelo sa željom da pošalje poruke mira i brige za planetu.

„Ja sam rešio da napravim jedno delo skojim ću pokušati pomiriti zavađene ljude. A pošto sam u porodici imao problem zbog klimatskih promena. Moja majka je stradala od karcinom kože. Želeo sam ljude upozoriti i uplašiti. Da je planeta nama najvažnija. Osim razmirica međusobnih sitnih. Jer danas sutra ćemo izgubiti planetu i džabe se svađamo oko naših ograđenih prostora“, rekao je Peter Gelenčer.

Po želji fizičara Bogdana Maglića, Bišeg vlasnika Hotela Sloboda, tri meseca je pravio zgradu od keramike. Tri godine je krasila hotel, a sada njegovo dvorište.

Svaka cigla, crep, pločica su kada izađu iz ruku Petera Gelenčera malo umetničko delo, pa mnogi misle da ima dara za slikanje.

I tako čovek koji ne zna da crta stvara predmete i slike od keramike koje će zauvek ostati upamćene kao umetničko delo. Poruke koje šalje trajaće koliko i njegova keramička majstorstva.

Izvor: RTV (Predrag Ćurčija)

PrethodniRadionica recepture za žene iz Sombora i okoline
SledećiTRETMANI SUZBIJANJA KOMARACA IZ VAZDUHA 9. JULA

OSTAVITE KOMENTAR

Napišite komentar!
Molimo Vas upišite ime

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.