Од нове године НОВИ УСЛОВИ за одлазак у пензију


Нова година доноси и нова правила за одлазак у пензију, тако да сваки захтев који је поднет после 31. децембра подлеже новим условима, који су за жене мало другачији него за мушкарце.

Директор Сектора за остваривање права из ПИО фонда Владимир Станковић каже за РТС да се услови за остваривање права на пензију за мушкарце и жене постепено померају, а 2032. године ће бити изједначени.

Наредне године неће бити измена у остваривању права на пензију код мушкараца – за то ће, као и ове године, бити потребно навршених 65 година живота и најмање 15 година уписаног стажа. Женама ће такоде бити потребно 15 година стажа, а право на пензију моћи це да остваре са 63 године, што је шест месеци касније него ове године.

Станковић објашњава да има промена у остваривању права на превремену пензију, и код жена и код мушкараца.

“Мушкарцима је и ове и наредне године потребно 40 година стажа, с тим што ове године треба да имају најмање 57 година и 8 месеци, а та граница се помера за осам месеци 2020. године, на 58 година и четири месеца”, навео је Станковић.

За остваривање тог права жене треба да имају најмање 38 година и шест месеци стажа и 57 година живота. Наредне године обе границе се померају: мораће да имају најмање 39 година рада и 57 година и осам месеци.

Станковић саветује грађане који желе да аплицирају да се добро информишу пре него што поднесу захтев. Свако има право да затражи листинг на ком се види преглед радног ангажовања и колико година му је уплаћиван стаж. То се може проверити или онлајн или у некој од филијала ПИО фонда.


ПретходниНовинарске радионице за младе Сомборце
СледећиDestinacije kojima su plaže najveći adut

ОСТАВИТЕ КОМЕНТАР

Напишите коментар!
Молимо Вас упишите име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.