Od sutra ograničena cena evrodizela i benzina 95 na još 30 dana

NIS benzinska pumpa

Vlada Srbije je na današnjoj sednici donela odluku o privremenoj zabrani izvoza osnovnih poljoprivrednih prehrambenih proizvoda bitnih za stanovništvo i usvojila Uredbu o ograničenju cena naftnih derivata evrodizel i evro premijum BMB 95, koja će sutra stupiti na snagu i važiti narednih 30 dana, do 11. aprila.

Vlada Srbije je na današnjoj sednici donela odluku o privremenoj zabrani izvoza osnovnih poljoprivrednih prehrambenih proizvoda bitnih za stanovništvo – zrna pšenice, pšeničnog brašna, kukuruza i prekrupe i suncokretovog ulja, saopštila je vlada.

Dodaje se da je razlog donošenja odluke pravovremeno reagovanje na tržišne poremećaje i rast tražnje, kako na svetskom tako i na domaćem tržištu.

Vlada je donela i Uredbu o ograničenju cena naftnih derivata evrodizel i evro premijum BMB 95, koja će sutra stupiti na snagu i važiti narednih 30 dana, do 11. aprila.

Odluka je donata u cilju sprečavanja većih poremećaja i očuvanja životnog standarda stanovništva, s obzirom na to da se u prethodnom periodu beleži rast cena naftnih derivata, saopšteno je iz vlade.

Uredbom se utvrđuje maksimalna maloprodajna cena i obavezuju privredni subjekti koji obavljaju delatnost trgovine motornim i drugim gorivima na stanicama za snabdevanje prevoznih sredstava, a koji su do donošenja uredbe vršili isporučivali derivate, da nastave sa isporukom isključivo utakanjem u pogonske rezervoare prevoznih sredstava.

Predviđeni su i uslovi i način prodaje naftnih derivata registrovanim poljoprivrednim gazdinstvima.

Članovi vlade doneli su odluku o privremenom smanjenju akciza za 20 odsto od sadašnjeg iznosa na derivate nafte – olovni benzin, bezolovni benzin i gasna ulja.

Na današnjoj sednici doneta je dopunjena odluka o uslovima i načinu za smanjenje carinskih dažbina na određenu robu, odnosno za izuzimanje određene robe za plaćanje carinskih dažbina u 2022. godini.

Odluka koja se odnosi na naftu i ulja dobijena od bitumenoznih minerala, važiće do 31. decembra ove godine.

Vlada odredila novi rok za subvencije za fiskalizaciju

Vlada Srbije usvojila je danas Uredbu o utvrđivanju Programa finansijske podrške obveznicima fiskalizacije za usklađivanje poslovanja sa zakonom kojim se uređuje fiskalizacija, a koja određuje da je novi rok za subvencije države za prelazak na novi model e-fiskalizacije od 15. marta do 5. aprila.

U saopštenju Vlada navodi da će se prijavljivanje za subvencije za uvođenje novog modela fiskalizacije za sve koji se nisu prijavili u prvom roku, odvijati na isti način kao i prethodnog puta, na portalu Poreske uprave.

„Za ostvarivanje subvenicija, obveznici fiskalizacije mogu da se prijave samo jednom, a naknadno menjanje prijava neće biti moguće. Obveznicima se uplaćuje po 100 evra u dinarskoj protivvrednosti po svakom prodajnom mestu i po svakom uređaju još po 100 evra u dinarskoj protivvrednosti, a za privrednike koji nisu u sistemu PDV-a, taj iznos se uvećava za 20 odsto“, precizira se u saopštenju Vlade.

ПретходниPromocija knjige Moja ljubav Nikola Tesla
СледећиKrizni štab doneo odluku!

ОСТАВИТЕ КОМЕНТАР

Напишите коментар!
Молимо Вас упишите име

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.