Odmor od rata!

Сомборски омладинци окупљени кроз неформалну групу Активатори и Центар за развој заједнице Линк угостили су претходног викенда 50 младих и њихових водитеља из Тузле, Вуковара, Горњег Вакуфа-Ускопља и Сребренице.

Ова група од 100 мировњака у петак је у сомборском позоришту погледала сјајну представу „Јами дистрикт“ (текст: Милена Богавац, режија: Кокан Младеновић).

Млади су пажљиво пратили, смејали се и плакали над превише познатим сликама међунационалног надметања у игри ко је бољи, ко је гори, ко је кога кад и како, препознајући сав бесмисао те наслеђене мржње која ниједном од ова три народа ништа добро није донела у годинама које су иза нас.

Након представе уприличен је разговор са делом ауторске екипе на челу са глумицама које су несебично одговарале на сва питања, али су и стрпљиво саслушале шта свака млада особа из „Yu peace“ мреже има да каже на дату тему. Учесници пројекта су још једном отворили важно питање, оно које си тиче свих нас, нажалост и у 21. веку, толико година након рата.

У суботу је ова група младих извела еко акцију чишћења простора око Средње економске школе и уклањање дела сметлишта у близини спортске хале Мостонга где грађани Сомбора неадекватно одлажу отпад на место које није за то предвиђено. Упоредо са еко акцијом друга група је уз подршку Колпинг Едукативног центра Сомбор осликала мурал на једном од зидова школе који недвосмислено указује на потребу да пружимо руку једни другима и допринесемо очувању и јачању мира.

Домаћини и гости део су мреже Млади уједињени у миру – „Yu peace“ која је настала из пројекта „Одмор од рата“ који већ 25 година финансира Комитет за основна људска права и демократију из Келна.

Млади мировњаци су били смештени у домовима својих пријатеља, имајући прилику, на тај начин још боље да упознају наш град и околна села и људе који у њима живе.

У ишчекивању нове прилике за дружење и добра дела отишли су назад у своје градове и понели пуне кофере осмеха, позитивне енергије и дивних успомена…

Претходни„ŠTA ZNAŠ O SAOBRAĆAJU“
СледећиIzveštaj sa Međuokružnog školskog takmičenja u rukometu za učenike osnovnih i srednjih škola

ОСТАВИТЕ КОМЕНТАР

Напишите коментар!
Молимо Вас упишите име

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.