Odmor od rata!


Somborski omladinci okupljeni kroz neformalnu grupu Aktivatori i Centar za razvoj zajednice Link ugostili su prethodnog vikenda 50 mladih i njihovih voditelja iz Tuzle, Vukovara, Gornjeg Vakufa-Uskoplja i Srebrenice.

Ova grupa od 100 mirovnjaka u petak je u somborskom pozorištu pogledala sjajnu predstavu „Jami distrikt“ (tekst: Milena Bogavac, režija: Kokan Mladenović).

Mladi su pažljivo pratili, smejali se i plakali nad previše poznatim slikama međunacionalnog nadmetanja u igri ko je bolji, ko je gori, ko je koga kad i kako, prepoznajući sav besmisao te nasleđene mržnje koja nijednom od ova tri naroda ništa dobro nije donela u godinama koje su iza nas.

Nakon predstave upriličen je razgovor sa delom autorske ekipe na čelu sa glumicama koje su nesebično odgovarale na sva pitanja, ali su i strpljivo saslušale šta svaka mlada osoba iz „Yu peace“ mreže ima da kaže na datu temu. Učesnici projekta su još jednom otvorili važno pitanje, ono koje si tiče svih nas, nažalost i u 21. veku, toliko godina nakon rata.

U subotu je ova grupa mladih izvela eko akciju čišćenja prostora oko Srednje ekonomske škole i uklanjanje dela smetlišta u blizini sportske hale Mostonga gde građani Sombora neadekvatno odlažu otpad na mesto koje nije za to predviđeno. Uporedo sa eko akcijom druga grupa je uz podršku Kolping Edukativnog centra Sombor oslikala mural na jednom od zidova škole koji nedvosmisleno ukazuje na potrebu da pružimo ruku jedni drugima i doprinesemo očuvanju i jačanju mira.

Domaćini i gosti deo su mreže Mladi ujedinjeni u miru – „Yu peace“ koja je nastala iz projekta „Odmor od rata“ koji već 25 godina finansira Komitet za osnovna ljudska prava i demokratiju iz Kelna.

Mladi mirovnjaci su bili smešteni u domovima svojih prijatelja, imajući priliku, na taj način još bolje da upoznaju naš grad i okolna sela i ljude koji u njima žive.

U iščekivanju nove prilike za druženje i dobra dela otišli su nazad u svoje gradove i poneli pune kofere osmeha, pozitivne energije i divnih uspomena…

Prethodni„ŠTA ZNAŠ O SAOBRAĆAJU“
SledećiIzveštaj sa Međuokružnog školskog takmičenja u rukometu za učenike osnovnih i srednjih škola

OSTAVITE KOMENTAR

Napišite komentar!
Molimo Vas upišite ime

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.