Одржан 15. сусрет љубитеља “олдтајмера” у Сомбору

Zastava_fica_Sombor
Foto: Srđan Caha

На Тргу Светог Тројства у Сомбору одржан је 15. скуп љубитеља старовременских аутомобила и мотоцикала. Олдтајмер сусрет имао је и ове године међународни карактер.

Близу 100 времешних четвороточкаша и више од 20 мотоцикала из пет земаља могло се видети на овогодишњем сусрету Олдтајмера. Поред, сада већ, традиционалних гостију из Хрватке, Мадјарске, Босне, на Тргу Светог Тројства могао се срести мерцедес из Швајцарске, спачек из Немачке или МГ из Енглеске.

“Купио сам га у Америци пре две године. Контејнером је бродом превежен из Америке у Енглеску. У Србију сам га довезао и ту сам га рестаурирао. Ово је први пут да сам га возио по киши”, рекао је Дон Хаугтон, колекционар из Енглеске.

Мерцедес, миника, допутовао је чак из Швајцарске у Сомбор.

“То је квалитет, то је маса, нема пластике, нема електронике и кад седнеш у тако један масиван ауто, то је уживање. Таблице су од старих швајцарских камиона и често имам проблема на граници, цариници ме питају да ли су ми то ручно правили, ја им кажем не, то су таблице од старих камиона”, испричао је Предраг Чојо.

Фића, рено, цитроен, спачек, тристаћ, а међу њима bmw и мерцедес.

“Овај пут сам дошао са мерцедесом 170 из педесете године. Иначе је почео да се производи 1936 године. Необичан је дизајн и изглед, па људи када га виде на улици, мало га више респектују и гледају”,  рекао је Стипан Рудић Вранић из Суботице.

“Ово возило сам купио пре 3-4 године, сам сам га рестаурирао и сада је друга година како је регистрован. Специфичан је јер има отворен кров и то није кабрио већ тзв Баор. Основа је bmw, а горњи део – кров правио је Баор”, испричао је Лајош Чернуш, љубитељ олдтајмера из Суботице.

Иако је дубоко зашао у 7 деценију , bmw r25/2 сачувао је своју аутентичну боју и линију.

“Мање више остао је у изворном стању. Састављена је тек она основна механика која је била потребна за технички преглед и регистрацију. Он годишње пређе око 5.000 км ,редовно га возим”, похвалио се Томислав Шуњић, гост из Хрватске.

За разлику од претходних, програм овогодишњег сусрета у целости је одржан у центру града.

“15. Сусрет посветили смо граду Сомбору и све ће бити у Сомбору, нема ревијалне вожње, јер желимо да посетиоци упознају град”, рекао је Драган Бокун, организатор овогодишњег скупа.

“Када споменемо сусрет Олдтајмера, људи ван града препознају да је то Сомбор и да је то манифестација која је значајна”, истакао је Антоније Ратрковић, заменик градоначелнице и председник савета за безбедност саобраћаја.

15. традиционални сустрет олдтајмера подржали су туристицка организација, Савет за безбедност саобрацаја и град Сомбор.

rtv.rs


ПретходниПодводне вештине Сомбор
СледећиПрикупљање стакла повећано за 700 одсто

ОСТАВИТЕ КОМЕНТАР

Напишите коментар!
Молимо Вас упишите име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.