Održana Naučna konferencija

Održana Naučna konferencija sa međunarodnim učešćem „Tolerancija, demokratija i obrazovanje – mogućnosti i perspektive u 21. veku“

U subotu, 19. septembra 2020. godine, na Pedagoškom fakultetu u Somboru  održana je Naučna konferencija sa međunarodnim učešćem, pod nazivom „Tolerancija, demokratija i obrazovanje – mogućnosti i perspektive u 21. veku“.  Cilj konferencije je bio da se ukaže na glavne izazove sa kojima se savremena društva suočavaju u očuvanju vrednosti tolerancije i demokratije, i da se analizira uloga obrazovanja u izmenjenim društvenim i idejnim uslovima.

Učesnici konferencije su se bavili sledećim pitanjima: ideje tolerancije i demokratije u istorijskoj perspektivi, tolerancija u teoriji i praksi, mogućnosti obrazovanja u uspostavljanju tolerantnog i demokratskog društva, te savremeni izazovi idejama tolerancije i demokratije.

Organizatori ove konferencije i ujedno voditelji tematskih sekcija bili su dekan Pedagoškog fakulteta prof. dr Željko Vučković, prof. dr Mihael Antolović i prof. dr Slobodan Sadžakov. 

U okviru prve tematske sekcije pod nazivom „Tolerancija i savremeno (ne)demokratsko društvo“ svoj rad prikazao je prof. dr Ivan Jerković (Filozofski fakultet, Novi Sad) na temu „Tolerancija u svakodnevnom životu“.

Zbog epidemiološke situacije učesnici iz Slovačke i Hrvatske nisu mogli da doputuju, već su dostavili svoje radove: prof. dr Hrvoje Jurić (Filozofski fakultet, Zagreb) na temu „Problem tolerancije u svjetlu migracija“, kao i prof. dr Sonja Karikova i prof. dr Alena Douškova (Pedagoški fakultet, Banska Bistrica) na temu „Slovačko dete kao stranac u inostranstvu – slovačko dete kao stranac u Slovačkoj“. Druga tematska sekcija pod nazivom „Tolerancija u praksi“ obuhvatila je izlaganja prof. dr Ružene Šimonji Černak (Pedagoški fakultet, Sombor) na temu „Obrazovanje na manjinskom jeziku – tolerancija u praksi“, dr Nataše Gojković (Pedagoški fakultet, Sombor) na temu „Jezička tolerancija – u pravcu rodne (ne)osetljivosti“ i prof. dr Saše Markovića (Pedagoški fakultet, Sombor) na temu „Razumevanje među ljudima i obrazovanje somborskih preparandista“.

Treća tematska sekcija se bavila tematikom „(Ne)tolerancija i obrazovanje“, a svoje radove prezentovali su doc. dr Miloš Šumonja (Pedagoški fakultet, Sombor) na temu „Paradoks obrazovanja“, prof. dr Saša Radojčić (Fakultet likovnih umetnosti, Beograd) na temu „Tema univerziteta u Hajdegerovim »Crnim sveskama«“, doc. dr Aleksej Kišjuhas (Filozofski fakultet, Novi Sad) na temu „Društvena nejednakost, ideologija i kurikulumi u visokom obrazovanju“ i prof. dr Boris Kršev (Fakultet za pravne i poslovne studije dr Lazar Vrkatić, Novi Sad) na temu „Mitomanija i politika protiv nauke – o demokratskim potencijalima istorijskih znanja“.

ОСТАВИТЕ КОМЕНТАР

Напишите коментар!
Молимо Вас упишите име

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.