Održana Naučna konferencija

Održana Naučna konferencija sa međunarodnim učešćem „Tolerancija, demokratija i obrazovanje – mogućnosti i perspektive u 21. veku“

U subotu, 19. septembra 2020. godine, na Pedagoškom fakultetu u Somboru  održana je Naučna konferencija sa međunarodnim učešćem, pod nazivom „Tolerancija, demokratija i obrazovanje – mogućnosti i perspektive u 21. veku“.  Cilj konferencije je bio da se ukaže na glavne izazove sa kojima se savremena društva suočavaju u očuvanju vrednosti tolerancije i demokratije, i da se analizira uloga obrazovanja u izmenjenim društvenim i idejnim uslovima.

Učesnici konferencije su se bavili sledećim pitanjima: ideje tolerancije i demokratije u istorijskoj perspektivi, tolerancija u teoriji i praksi, mogućnosti obrazovanja u uspostavljanju tolerantnog i demokratskog društva, te savremeni izazovi idejama tolerancije i demokratije.


Organizatori ove konferencije i ujedno voditelji tematskih sekcija bili su dekan Pedagoškog fakulteta prof. dr Željko Vučković, prof. dr Mihael Antolović i prof. dr Slobodan Sadžakov. 

U okviru prve tematske sekcije pod nazivom „Tolerancija i savremeno (ne)demokratsko društvo“ svoj rad prikazao je prof. dr Ivan Jerković (Filozofski fakultet, Novi Sad) na temu „Tolerancija u svakodnevnom životu“.

Zbog epidemiološke situacije učesnici iz Slovačke i Hrvatske nisu mogli da doputuju, već su dostavili svoje radove: prof. dr Hrvoje Jurić (Filozofski fakultet, Zagreb) na temu „Problem tolerancije u svjetlu migracija“, kao i prof. dr Sonja Karikova i prof. dr Alena Douškova (Pedagoški fakultet, Banska Bistrica) na temu „Slovačko dete kao stranac u inostranstvu – slovačko dete kao stranac u Slovačkoj“. Druga tematska sekcija pod nazivom „Tolerancija u praksi“ obuhvatila je izlaganja prof. dr Ružene Šimonji Černak (Pedagoški fakultet, Sombor) na temu „Obrazovanje na manjinskom jeziku – tolerancija u praksi“, dr Nataše Gojković (Pedagoški fakultet, Sombor) na temu „Jezička tolerancija – u pravcu rodne (ne)osetljivosti“ i prof. dr Saše Markovića (Pedagoški fakultet, Sombor) na temu „Razumevanje među ljudima i obrazovanje somborskih preparandista“.

Treća tematska sekcija se bavila tematikom „(Ne)tolerancija i obrazovanje“, a svoje radove prezentovali su doc. dr Miloš Šumonja (Pedagoški fakultet, Sombor) na temu „Paradoks obrazovanja“, prof. dr Saša Radojčić (Fakultet likovnih umetnosti, Beograd) na temu „Tema univerziteta u Hajdegerovim »Crnim sveskama«“, doc. dr Aleksej Kišjuhas (Filozofski fakultet, Novi Sad) na temu „Društvena nejednakost, ideologija i kurikulumi u visokom obrazovanju“ i prof. dr Boris Kršev (Fakultet za pravne i poslovne studije dr Lazar Vrkatić, Novi Sad) na temu „Mitomanija i politika protiv nauke – o demokratskim potencijalima istorijskih znanja“.

ПретходниSASTANAK GRADONAČELNIKA SA PREDSTAVNICIMA MESNIH ZAJEDNICA
СледећиAKCIJA DOBROVOLJNOG DAVANJA KRVI 24. SEPTEMBRA

ОСТАВИТЕ КОМЕНТАР

Напишите коментар!
Молимо Вас упишите име

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.