ODRŽANI TAKMIČARSKI DANI MLADIH INOVATORA I PREDUZETNIKA U SOMBORU


U organizaciji Saveza pronalazača Srbije i Grada Sombora danas su u Velikoj sali Stare gradske kuće održani 28. po redu „Takmičarski dani mladih inovatora i preduzetnika“. Učenici osnovnih i srednjih škola su na ovom takmičenju imali jedinstvenu priliku da iskažu svoje poslovne ideje i budu korak bliži njenoj realizaciji.

Otvaranju takmičenja prisustvovali su gradonačelnica Sombora Dušanka Golubović, gradski većnik za oblast kulture i obrazovanja grada Sombora Nemanja Sarač, predstavnici opština učesnica, učenici i njihovi nastavnici – mentori i direktori škola. Ispred Saveza pronalazača Srbije, program je otvorio predsednik Slobodan Bata Simić. On je tom prilikom gradonačelnici Sombora i gradskom većniku za kulturu i obrazovanje uručio povelje „Mihajlo Pupin“.

Izražavajući zadovoljstvo što se ovo takmičenje održava u Somboru, gradonačelnica Sombora Dušanka Golubović istakla je da je Sombor jedan od najstarijih centara obrazovanja u celoj Srbiji i da tu tradiciju baštini preko 240 godina.

„Ova naša tradicija je nešto što nas i sada obavezuje, ali možda na neki drugačiji način. Ustanove obrazovanja se razvijaju i školstvo ide u nekom svom pravcu, afirmativna i funkcionalna znanja možda još uvek nisu dovoljno prepoznata u samom obrazovnom sistemu.

Upravo zbog toga afirmacija pronalazaštva i na jedan ovakav način, a podsetiću vas i na razne druge manifestacije koje u saradnji sa drugim obrazovnim institucijama organizujemo, poput „Fizi bizi“ festivala, jesu nešto gde očekujemo da učenici svoja neka stečena znanja u školi primene i da budu afirmisani da znanje traže i izvan svog nastavnog plana i programa.

Znamo da u današnje vreme postoji mnogo različitih izvora saznanja i da ono što učimo u školi nije jedino ali neretko nije ni dovoljno. U tom smislu svakako treba težiti ka znanjima kao i njihovom pravilnom korišćenju i biti u tome prvi među najboljima što je sigurno šansa za uspeh. Otuda i jedno ovako takmičenje za cilj ima da razmišljate da budete drugačiji od svih, te da svoja znanja iskoristite u pravcu da stvorite nešto novo. Zapravo sve su naše mogućnosti ograničene, jedino neograničena mogućnost jeste u sferi inovacija, što može da vam obezbedi potpuno drugačiju budućnost.

Naš današnji skup nema samo za cilj da vi razvijate svoje sposobnosti nego i da promislite o tome koliko mali ili veliki korak treba da  napravite da bi ste u svom ličnom životu jednu ovakvu prepreku prevazišli i postali nešto potpuno drugo“ rekla je gradonačelnica poželevši učenicima da njihove prezentacije i ovo takmičenje prođu što uspešnije.

Poslovi informisanja i odnosa sa javnošću


OSTAVITE KOMENTAR

Napišite komentar!
Molimo Vas upišite ime

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.