Ogromne gužve na granicama uprkos koroni, na Horgošu i Batrovcima oko sat vremena čekanja


Putnička vozila danas posle podne na ulazu u Srbiju na Horgošu čekaju 45 minuta, a na Batrovcima 60 minuta, saopštio je AMS S.

Prema informacijama Uprave granične policije, dobijenim u 17:30 časova, na Kelebiji se na ulazu čeka 45 minuta, a na Šidu 60 minuta.

Na ostalim graničnim prelazima nema zadržavanja, kao ni na teretnim terminalima.

Pretežno oblačno vreme u većem delu naše zemlje, kao i moguća pojava magle i sumaglice u ovim večernjim satima, utiču na smanjenu vidljivost i zahtevaju veću pažnju za volanom.

Prema poslednjim informacijama dobijenim od JP “ Putevi Srbije“, nema zadržavanja na naplatnim rampama.

Stanovnici balkanskih država koji iz zemalja zapadne Evrope idu kući za praznike izazvali su u subotu ogromne saobraćajne gužve na graničnim prelazima, uprkos merama za suzbijanje širenja korona virusa kojima se pokušava obeshrabriti putovanje tokom božićnih i novogodišnjih praznika, prenosi AP.

Na graničnim prelazima između Slovenije i Hrvatske, kao i Mađarske i Srbije, su ogromne kolone automobila, a hiljade ljudi su u petak i u subotu čekale da pređu granicu.

Mnogi državljani zemalja kao što su Turska, Srbija, Makedonija, Kosovo i Bosna žive i rade u zapadnoj Evropi i obično automobilima putuju kući za praznike, i tokom zime i leta, podseća agencija.

Neke članice Evropske unije, u kojima radi veliki broj migranata, uvele su obavezne testove na korona virus i karantin, da bi obeshrabrile ljude da tokom praznika putuju u zemlje sa visokom stopom zaraženih.

U zemljama širom Balkana dnevno se beleže hiljade novozaraženih, a bolnice širom tog regiona su pune. Posete rođaka iz inostranstva obično dovode do većeg kontakta i porodičnih okupljanja što potencijalno može da ubrza širenje korona virusa.

Gužve na graničnim prelazima su po svemu sudeći izazvane i odlukom Srbije da od ponedeljka uvede obavezni negativni test na koronavirus za strance koji dolaze u zemlju. Srpski državljani bez negativnog testa moraće da budu u samoizolaciji 10 dana po povratku.

Hrvatska državna televizija „HRT“ prenela je u subotu da su neki građani, koji se vraćaju kući za praznike, morali da prenoće u automobilima.

Jedan čovek, koji je putovao iz Nemačke u Srbiju, rekao je portalu Indeks da mu je trebalo 15 sati da pređe 15 kilometara, prenosi Glas Amerike.

Hrvatska takođe traži negativni test za svoje državljane koji dolaze iz inostranstva, što usporava kontrolu na graničnim prelazima. HRT prenosi da su kolone automobila na granici Hrvatske sa Bosnom i Srbijom.

RTS je objavila da su putnici čekali najmanje četiri sata da bi ušli u Mađarsku, a da je u Srbiju u protekla 24 sata ušlo oko 16.000 ljudi.

Izvor: RTS, Tanjug, RTV, FoNet

PrethodniVLADA USVOJILA PREPORUKE KRIZNOG ŠTABA O PRODUŽENJU RADNOG VREMENA
SledećiDECA U PREDŠKOLSKIM USTANOVAMA BEZ MASKE

OSTAVITE KOMENTAR

Napišite komentar!
Molimo Vas upišite ime

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.