Olimpijska bronza za mladog informatičara iz Sombora


Nemanja Majski iz somborske Gimnazije “Veljko Petrović” bio je deo tima četvoročlane juniorske informatičke reprezentacije Srbije, koja je osvojila jednu srebrnu i tri bronzane medalje na Četvrtoj evropskoj juniorskoj informatičkoj olimpijadi – EJOI 2020, koja se ovog septembra održala u Tbilisiju, u Gruziji.

Takmičenje je bilo onlajn uz učešće svih zemalja. Srebrnu medalju je osvojio Filip Bojković iz beogradske Matematičke, dok su bronzu osvojili Vuk Doljanović i Jovan Milićev iz Matematičke gimnazije uz Nemanju Majskog iz Sombora. Tokom dva dana naši takmičari su rešavali šest problemskih zadataka u programskim jezicima C++ i Java.

Desetine diploma, nagrada, priznanja i medalja iz informatike, robotike, matematike, fizike i drugih nastavnih predmeta, samo su deo postignutih rezultata talentovanog informatičara, petnaestogodišnjeg Nemanje Majskog iz Sombora. Kruna dosadašnjeg uspeha za Nemanju je osvajanje bronzane medalje na onlajn Četvrtoj evropskoj juniorskoj informatičkoj olimpijadi, koja je ovog septembra održana u Gruziji.

“Kada sam osvojio bronzanu medalju bio sam iznanađen, jer mi je to bio cilj da uradim u osmom razredu. Sada pohađam prvi razred specijalnog IT smera Gimnazije “Veljko Petrović” u Somboru i mislim da ću biti još bolji iz programiranja. Naredni cilj mi je da uđem u srednjoškolsku reprezentaciju”, kazao je Nemanja Majski, učenik Gimnazije “Veljko Petrović” IT sektor, Sombor.

Talenat je neophodan, ali rad je ono što je presudno, kažu Nemanjini roditelji.

“On razmišlja na drugačiji način i pristupa zadacima na nesvakidašnji način. Ima još par učenika koji mogu sa njim donekle da se prate. mi smo ga do sada usmeravali, ali je ova bronza neverovatan uspeh”, rekla je Violeta Majski, profesor informatike, Nemanjina majka.

“Iza svih njegovih nagrada stoji veliki trud, kako njega, tako i njegovog mentora profesora Obradovića. Kako je poslednjih meseci ova situacija sa epidemijom, manje su radili, ali pre toga svakodnevno po dva ili tri sata dodatno”, izjavio je Vladimir Majski, profesor informatike, Nemanjin otac.

Iza uspešnog učenika stoji velika podrška roditelja, što je svako slučaj sa Nemanjom, koji se uveliko priprema za naredno takmičenje u Bugarskoj. Za sve što je do sada uradio, kaže, veliku zahvalnost duguje nesebičnoj ljubavi i podršci roditelja, koji su profesori informatike.

PrethodniPoginuo radnik EPS-a u Somboru
SledećiSomborka objavila slikovnicu za decu na temu reciklaže

OSTAVITE KOMENTAR

Napišite komentar!
Molimo Vas upišite ime

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.