Olimpijska bronza za mladog informatičara iz Sombora

Немања Мајски из сомборске Гимназије “Вељко Петровић” био је део тима четворочлане јуниорске информатичке репрезентације Србије, која је освојила једну сребрну и три бронзане медаље на Четвртој европској јуниорској информатичкој олимпијади – EJOI 2020, која се овог септембра одржала у Тбилисију, у Грузији.

Такмичење је било онлајн уз учешће свих земаља. Сребрну медаљу је освојио Филип Бојковић из београдске Математичке, док су бронзу освојили Вук Дољановић и Јован Милићев из Математичке гимназије уз Немању Мајског из Сомбора. Током два дана наши такмичари су решавали шест проблемских задатака у програмским језицима C++ и Java.

Десетине диплома, награда, признања и медаља из информатике, роботике, математике, физике и других наставних предмета, само су део постигнутих резултата талентованог информатичара, петнаестогодишњег Немање Мајског из Сомбора. Круна досадашњег успеха за Немању је освајање бронзане медаље на онлајн Четвртој европској јуниорској информатичкој олимпијади, која је овог септембра одржана у Грузији.

“Када сам освојио бронзану медаљу био сам изнанађен, јер ми је то био циљ да урадим у осмом разреду. Сада похађам први разред специјалног ИТ смера Гимназије “Вељко Петровић” у Сомбору и мислим да ћу бити још бољи из програмирања. Наредни циљ ми је да уђем у средњошколску репрезентацију”, казао је Немања Мајски, ученик Гимназије “Вељко Петровић” ИТ сектор, Сомбор.

Таленат је неопходан, али рад је оно што је пресудно, кажу Немањини родитељи.

“Он размишља на другачији начин и приступа задацима на несвакидашњи начин. Има још пар ученика који могу са њим донекле да се прате. ми смо га до сада усмеравали, али је ова бронза невероватан успех”, рекла је Виолета Мајски, професор информатике, Немањина мајка.

“Иза свих његових награда стоји велики труд, како њега, тако и његовог ментора професора Обрадовића. Како је последњих месеци ова ситуација са епидемијом, мање су радили, али пре тога свакодневно по два или три сата додатно”, изјавио је Владимир Мајски, професор информатике, Немањин отац.

Иза успешног ученика стоји велика подршка родитеља, што је свако случај са Немањом, који се увелико припрема за наредно такмичење у Бугарској. За све што је до сада урадио, каже, велику захвалност дугује несебичној љубави и подршци родитеља, који су професори информатике.

ПретходниPoginuo radnik EPS-a u Somboru
СледећиSomborka objavila slikovnicu za decu na temu reciklaže

ОСТАВИТЕ КОМЕНТАР

Напишите коментар!
Молимо Вас упишите име

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.