Omiljene poslastice iz bakine kuhinje

galete-sladoled

Jedna od najlepših asocijacija na detinjstvo jesu omiljene poslastice iz bakine kuhinje kojima smo se uvek radovali. 

Bez obzira da li je to neobavezno porodično druženje ili su u pitanju praznični dani, nema nikoga ko ostaje ravnodušan na mirise pripremanja slatkiša kod bake. Čak i ako ste na dijeti, ovo je definitivno najbolja prilika za napraviti cheat day.

Između ostalog, verovatno ni baki neće biti preterano drago da neko od gostiju odbije dezert nakon ručka ili slatki dodatak uz kafu.

Hajde da se zato prisetimo omiljenih slatkiša koje su nam pripremale bake kad smo bili mali i ako imamo sreće to rade i dan danas.

Domaće palačinke sa džemom i orasima

Palačinke su jelo koje se tradicionalno priprema širom sveta, dok su varijacije ukusa i načina pripremanja veoma napredovale. Pa ipak, ne postoji ništa slađe nego pojesti nekoliko palačinki iz bakine kuhinje i to sa domaćim džemom, koji daje posebnu draž.

Orasi pomažu da struktura bude hrskavija i dodatno poboljšavaju ukus.

Mnogi od nas znaju kako se prave palačinke, ali svaka visprena domaćica ima neki svoj tajni sastojak prilikom pravljenja testa koji ga čine jedinstvenim.

Sastojci potrebni za pripremu palačinki:

  • 1 jaje;
  • 225 ml mleka;
  • 1/4  kašičice soli;
  • 1/2 kašičice kristal šečera;
  • 100 gr višenamenskog brašna;
  • džem po ukusu;
  • izmrvljeni orasi.

Uobičajena priprema recepta podrazumeva mešavinu brašna, šećera i soli u činiji. Dodaju se mleko i jaje, pa se zatim cela smesa umuti. Od dobijene smese računajte da vam za svaku palačinku treba 60ml.

Ispržite na zagrejanom tiganju premazanom uljem obe strane, za šta će vam biti potrebno svega 2-3 minuta.

Kada se palačinke malo ohlade premažite ih džemom i pospite orahe prema ukusu. Verovatno nećete uspeti da iskopirate bakin recept u potpunosti, ali zašto makar ne biste probali?

Buhtle punjene filom kao savršen slatki doručak

Pretpostavljamo da ste u ranoj fazi detinjstva imali prilike i voleli da povremeno prespavate kod bake, pa da vas ujtru sačeka omiljeni doručak.

Domaće buhtle su se servirale kao slatki dezert ili kao glavni obrok u većim količinama ukoliko ste imali malo više sreće i popustljiviju baku. U ovom dezertu veoma mekanog vazdušastog testa punjenog filom po izboru uživaju sve generacije.

Pre neo što se i sami oprobate u pripremi domaćih buhtli sa filom, pripazite na to da sve namirnice budu na sobnoj temperaturi osim mleka koje treba da bude toplo.

Zahvaljujući toplom mleku lakše nadolazi kvasac, što će olakšati pravljenje testa kako početnicima tako i iskusnim kulinarima.

Sastojci za domaće buhtle:

  • 400 gr brašna;
  • 140 ml mleka;
  • 80 gr maslaca;
  • 25 gr svežeg kvasca ili jedan suvi;
  • 2 jaja;
  • 1 kesica vanil šećera;
  • 1 korica limuna;
  • 1/2 kašičice soli;
  • fil po želji (džem ili krem).

Jednu smesu čine mleko sa šećerom i kvasac kome je potrebno desetak minuta da se aktivira. U drugu posudu pomešajte brašno, šećer, so, koricu limuna i vanilin šećer.

Aktivirani kvasac se dodaje zajedno sa maslacem u posudu gde se nalazi brašno. Mešavina se zatim umesi, stavi u posudu, pokrije krpom i čeka se da nadođe. Podelite testo na jednake kuglice i napunite ga filom.

Kuglice ostavite u rerni da malo nadođu, zatim ih ponovo premažite maslacem i ostavite da se peku 30 minuta na 180 stepeni.

Pita sa višnjama sastavni je deo nedeljne trpeze

Za razliku od drugih slatkiša koje smo uglavnom dobijali kao iznenađenje, pita sa višnjama je nekako oduvek bila dezert koji se servira uz svaki nedeljni ručak ili tokom prazničnih dana.

Pa ipak, iako je učestala sledi razočaranje kada ove poslastice nema. Kako se to više ne bi događalo i tako da uvek možete pripremati ovaj slatkiš, evo koji će vam sastojci biti potrebni za pripremu:

  • 3 jaja;
  • 1,5 čaša šećera;
  • 1,5 čaša ulja;
  • 1,5 čaša griza;
  • 1 čaša jogurta;
  • 1 prašak za pecivo;
  • 2 čaše vode i 2 čaše šećera za preliv;
  • 500 gr kora za pitu pi višnje.

Jaja je potrebno mutiti sa šećerom dok ne zapene i posvetle, otprilike 5 minuta, te zatim dodati sve ostale sastojke i sjediniti.

Sve tri kore mazati dobijenim filom, a preko treće poređati glavni sasotjak – višnje. Uviti kore u rolat i staviti u pleh na pečenje od 20 minuta na 180 stepeni. nakon toga preliti skuvanom vodom i šećerom.

Poslasticu slatko-kiselog ukusa prekrijte šećerom u prahu za lepši izgled i još bolji ukus. 

Bakini kolači – savršeni za svaku priliku

Bakini kolači ili još poznatiji kao galete predstavljaju savršen balans jednostavnosti pripreme, dobrog ukusa i mogućnosti kombinovanja sa drugim ukusima.     

Nema ekskurzije ili odlaksa na more koji su mogli da prođu bez toga da baka zapakuje galete kao savršenu užinu za put.

Napravite ih i sami i osvežite pamćenje na detinjstvo, a evo i potrebnih sastojaka:

  • 4  veća jaja;
  • 300 ml ulja;
  • 300 gr šećera;
  • korica od limuna;
  • 250 ml mleka;
  • 600 gr brašna;
  • 1 prašak za pecivo.

Šećer i jaja se mešaju mikserom, pa zatim dodaju ostali sastojci za galete. Za neodoljiv izgled potrebno je imati kalup, nauljiti ga i ostaviti da se zagreje. Nekoliko kašika smese će biti dovoljno za jedan bakin kolač.

Kada popunite kalup, ostavite da se galete ispeku, a gotove su kada porumene.

Domaći bakini recepti nam mogu pomoći da se u samo nekoliko zalogaja vratimo u detinjstvo i setimo tih bezbrižnih dana. Opisali smo recepte koje i sami možete pripremiti, te uživati u ovim divnim poslasticama. Prijatno! 

ПретходниNovo izdanje somborske Biblioteke
СледећиPRETHODNE NEDELJE U SOMBORU EVIDENTIRANO PET SAOBRAĆAJKI, JEDNA OSOBA POGINULA

ОСТАВИТЕ КОМЕНТАР

Напишите коментар!
Молимо Вас упишите име

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.