Oprema za slepe i slabovide uručena u Somboru

Specijalizovana oprema za slepe i slabovide, obezbeđena u okviru evropskog projekta VISITUS (Intereg IPA program prekogranične saradnje Srbija – Hrvatska), čiji je nosilac Grad Sombor, uručena je predstavnicima Udruženja slepih i slabovidih.

Slepim i slabovidim licima, specijalizovana oprema omogućiće komforniji život i kvalitetniju svakodnevicu, mogućnost putovanja i brojne druge benefite.

Mila Kuran se raduje novoj opremi, naročito Brajevom redu koji će joj olakšati čitanje.

„Brajev red nam omogućava da čitamo samostalno tekst. Recimo, studenti mogu da čitaju knjige, učenici takođe mogu da uče putem Brajevog reda, a ja koja volim da recitujem i glumim, mogu da čitam dramske tekstove“, kaže ona.

„Naši članovi će se prvo upoznati sa opremom, potrebna je mala obuka, neki se ljudi bolje snalaze neki ne. Generalno, značiće jer imamo i dece u školi koja su slepa i slabovida i prvenstveno će njima značiti“, veli Slobodan Slavujević, portparol udruženja slepih Sombora i Apatin.

Projekat VISITUS deo je Intereg IPA programa prekogranične saradnje Srbija – Hrvatska Nosilac projekta je Grad Sombor, a partneri Opština Erdut u Hrvatskoj i Institut ekonomskih nauka Republike Srbije.

„Slepi i slabovidi će opremu koristiti za svoje potrebe. Oprema ostaje u vlasništvu grada i dajemo je na revers na neodređeno vreme i nadamo se da će sva ta oprema omogućiti koliko – toliko omogućiti normalan život ljudima koji imaju hendikep kao što je slabovidost ili slepilo“, napominje Saša Bošnjak, projekt-menadžer projekta Visitus.

Jelena Eklemović, projekt menadžer poduzetničkog centra u opštini Erdut, partner sa hrvatske strane u projektu Visitus ističe da su sve sprovedene aktivnosti u Srbiji sprovedene i sa hrvatske strane.

„Učestvovali smo u promo turama, radili smo i dokumenat mapiranja turističke punude Osiječko-baranjske županije opštine Erdut, specijalizovane treninge za turističke radnike“, objašnjava ona.

Projekat VISITUS, vrednosti 300.000,00 evra ima za cilj kreiranje uslova za unapređenje turističke ponude u pograničnom području Severnobačkog okruga i Osječko-baranjske županije kroz proširenje ponude za slepe i slabovide.

Izvor: rtv.rs

ПретходниModelarstvo – ljubav iz školskih dana
Следећи„Beleške“: Otvaranje izložbe radova Dejana Krstića

ОСТАВИТЕ КОМЕНТАР

Напишите коментар!
Молимо Вас упишите име

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.