Osnovna škola prvi put bez generacije prvaka

Osnovnu školu „Petar Kočić“ u Riđici pohađa 81 učenik od drugog do osmog razreda, jer ove godine u ovu školu nije upisan nijedan đak prvak.

Međutim, kako se u objektu škole nalazi predškolska ustanova, nadležni ističu da nije bila nepoznanica niti iznenađenje što je generacija prvaka ove godine izostala, kao što je po broju predškolaca poznato da će ih narednih godina ipak biti.

Ovog septembra je u Osnovne škole na teritoriji grada Sombora krenulo 611 đaka prvaka, a u selu Riđica izostala je prvi put jedna generacija prvačića.

U Osnovnoj školi „Petar Kočić“ ističu da za njih to nije bilo iznenađenje, jer je višedecenijski pad broja stanovnika rezultirao ovakvim presedanom.

„Prošle školske godine imamo upisanih 11 prvaka, a ove godine zbog loše demografske slike nema ni jedan učenik. Već sledeće godine, pošto je zabavište u sklopu škole, imamo pouzdane podatke da će biti upisanih 15 učenika“, kaže Jasna Radusin, direktorica OŠ „Petar Kočić“ u Riđici.

U Doroslovu je upisan jedan đak prvak za nastavu na mađarskom jeziku, a samo jedan učenik završiće osmi razred, kažu u Osnovnoj školi „Petefi Šandor“.

„U ovom slučaju učenk iz prvog razreda ide sa učenicom u trećem razredu. U našoj školi imamo dva druga razreda, jedan na mađarskom i jedan na srpskom, ali u mađarskim odeljenjima je i to kombinovano sa četvrtim razredima, jer u četvrtom razredu imamo četiri učenika, a u drugom razredu jednog učenika“, objašnjava Valerija Klem, direktorica OŠ „Petefi Šandor“ u Doroslovu.

Škole iz pojedinih sela šalju zahteve za upis dva do pet učenika, što je pokazatelj loše demografske slike tokom poslednje decenije, objašnjavaju nadležni.

„Trend da imamo manje upisanih đaka u prvom razredu osnovnih škola nastavlja se i ove godine, a napravili smo projekciju da će to ubuduće biti nešto bolje“, smatra Borislav Staničkov, član somborskog Gradskog veća za oblast kulture i obrazovanja.

„Imamo manje učenika u Bačkom Bregu, Kolutu, Bezdanu, Doroslovu, ali i selima u severnobačkom okrugu i to u školama koje su na jezicima nacionalnih manjina, jer se deca sa roditeljima sele“, kaže Milana Mlinarski, v.d. rukovodilac Školska uprava za zapadnobački i severnobački okrug.

Sombor je zadržao status regionalnog obrazovnog centra, ali u selima to očigledno nije slučaj. Iako je u Riđici ova školska godina prošla bez prvaka, u školi nisu obeshrabreni, jer nagodinu očekuju upis novih 15 đaka prvaka.

Izvor: RTV (Vesna Milanović Simičić)

ПретходниAPEL GRAĐANIMA DA OZBILJNO SHVATE SITUACIJU I POŠTUJU MERE
СледећиPLAN VRŠENJA KOMUNALNO-POLICIJSKOG NADZORA PO NASELJENIM MESTIMA ZA MESEC SEPTEMBAR

ОСТАВИТЕ КОМЕНТАР

Напишите коментар!
Молимо Вас упишите име

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.