Oštre kazne, sva policija na ulicama širom Srbije

Министар полиције Небојша Стефановић позвао је директора полиције Владимира Ребића да на све улице у Београду и широм Србије изведе полицију, жандармерију, посебне и специјалне јединице, али и припаднике редовне и саобраћајне полиције, како би контролисали људе на улицама.

Стефановић је рекао да они који имају могућност да се крећу ван полицијског часа већ сада могу да виде да има полицијских пунктова у граду, наводећи да ће тако бити и наредних дана.

“Ми хоћемо да покажемо људима који су дисциплиновани да нису глупи, већ паметни, јер не угрожавају, ни свој, ни туђи живот и помажу лекарима да не раде по 22 сата”, рекао је Стефановић за ТВ Прва.

Он је додао да је било 12 до 13 одсто људи који су се нашли на улицама за време полицијског часа без дозволе и додао да је то пало на између четири и осам одсто, међутим, како каже, то је и даље висок проценат.

“Ми смо толерисали када се неко нађе на улици 15 – 20 минута од почетка полицијског часа, полиција је била коректна, покушавали смо без репресивних мера, али изгледа један део грађана не разуме нашу поруку и сада ћемо оштро кажњавати”, поручио је Стефановић.

Како је рекао, наредних дана, због свих резултата о броју заражених и преминулих, свако ко се буде нашао ван свог дома, биће оштро санкционисан.

Према речима министра, полиција се трудила да према пензионерима буде благонаклона и они јесу изузетно дисциплиновани, разумеју, каже, какву би муку могли да направе својој држави, али је још једном апеловао на њих да не излазе напоље и не ризикују своје здравље.

Стефановић је додао да је полиција нашла ново решење у договору са стручњацима како да се у овој компликованој ситуацији решава проблем породичног насиља, али није хтео да прецизира који, јер је пословна тајна.

Примећује да је забележен пад од 20-30 одсто и поручује жртвама насиља да пријаве насилнике, јер, како каже, полиција брине о њима без обзира што је ванредно стање.

Министар је напоменуо да полиција ради и друге послове, па је тако данас заплењено килограм синтетичких дрога.

„Људи из криминалистичке полиције раде као и до сада. Имамо пад броја кривичних дела на територији целе Републике”, рекао је Стефановић и поручио да ће свако кривично дело које се почини бити истражено до краја.

Иако има мање возила на улицама, било је, каже, саобраћајних незгода са смртним исходима, јер, како је оценио, многи дивљају, пошто су путеви чисти.

„То што је ванредно стање и има мање возила, не значи да треба да возите лудачки”, поручио је министар грађанима.

Новинари неће бити хапшени, али нека провере

Стефановић је поручио поводом недавног хапшења, па пуштања на слободу новинарке портала nova.rs Ане Лалића, да новинари неће бити хапшени, али их је замолио да провере свој извор и информацију.

“Не желећи да улазим у тужилачки део посла, да ме не оптуже да се мешам у истраге и да ја одлучујем да ли је неко требало да буде хапшен, али оно што могу да вам кажем, Ана Лалић је својим објавама које су биле нетачне оптужила Клинички центар Војводине да они тамо раде без заштитне опреме, без маски и рукавица. Како бисте се осећали да неко треба да вас тамо води, а ви чујете да су услови такви”, питао је Стефановић.

Он је додао да су “извори најбољи када се оде и види стање”.

“Када су отишле екипе и Ројтерса и других, када су снимили и видели, не да само у том тренутку имају, већ имају и на стању у магацинима те медицинске опреме, потпуно је било јасно да та вест није имала за циљ да прикаже истину”, рекао је Стефановић.

Како је навео, дело би требало да буде квалификовано од стране тужилаца, али да претпоставља да ће бити за уношење страха и панике и узбуњивање јавности.

Стефановић је казао да јесте за критику, али да информације треба да буду истините.

Саветовао је грађане да проверавају информације, јер, како каже, у овим временима се шири много лажних вести, као што је била најава наводне несташице горива.

Извор: Танјуг

ПретходниSombor: Pet miliona dinara poljoprivrednicima
СледећиProizvođači voća, povrća, cveća našli način da dođu do kupaca

ОСТАВИТЕ КОМЕНТАР

Напишите коментар!
Молимо Вас упишите име

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.