OTVORENA IZLOŽBA „NAUKA ZA MUZEJE“

Naucni saradnik na projektu dr Ivana Zivaljevic direktor Gradskog muzeja Sombor Peter Mrakovic i rukovodilac projekta BIRTH Sofija Stefanovic

Izložba „Nauka za muzeje: praistorija Sombora i okoline u svetlu novih bioarheoloških istraživanja” otvorena je u utorak 12. novembra 2019. godine u 18 časova u Gradskom muzeju Sombor.

Ova izložba, koju je podržalo Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije i Evropski istraživački savet, predstavlja nove rezultate bioarheoloških istraživanja koje sprovode istraživači iz Instituta Biosens u Novom Sadu angažovani na projektu Evropskog istraživačkog saveta BIRTH, u saradnji sa kustosima Gradskog muzeja Sombor i Muzejske jedinice Narodne biblioteke „Branko Radičević” u Odžacima, i istraživačima Laboratorije za bioarheologiju Filozofskog fakulteta u Beogradu.

“Muzejsko nasleđe može da čuči neprepoznato nakon iskopavanja u našim depoima, ali ako muzeji imaju aktivne kustose raspoložene za međunarodnu i svaki drugi oblik saradnje, kao što je to slučaj sa vašim Muzejem u Somboru, to nasleđe izlazi iz kutija depoa, odlazi u najopremljenije svetske laboratorije , gde zapravo dolazimo do uzbudljivih podataka o načinu života u praistoriji“ rekla je rukovodilac projekta BIRTH Sofija Stefanović i istakla da su ova otkrića važna ne samo za Srbiju, već i za teritoriju čitave Evrope.

Izložbu je zvanično otvorila dr Ivana Živaljević „Budući da se arheološki, u ovom slučaju bioarheološki materijal sa arheoloških nalazišta često koriste za naučna istraživanja i to najsavremenijim metodama, naši novi rezultati bivaju saopšteni na međunarodnim konferencijama, publikovani u naučnim časopisima i na taj način postaju poznati kako domaćoj, tako i međunarodnoj arheološkoj zajednici. Međutim, u tom procesu se malo toga vraća muzeju, postavke se ne abdejtuju našim novim saznanjima, a upravo su muzeju zaslužni za ta saznanja. Stoga, ova izložba je zamišljena kao vraćanje nauke u muzej, kao intenziviranje komunikacije arheologa koji rade i stvaraju u istraživačkoj i muzejskoj delatnosti, bez čije saradnje ova izložba ne bi ni bila moguća“ rekla je ovom prilikom dr Ivana Živaljević.

Otvaranju izložbe „Nauka za muzeje“ prisustvovao je i član Gradskog veća zadužen za oblast kulture i obrazovanja Nemanja Sarač.

Među otkrićima analiza bioarheološkog materijala sa neolitskih nalazišta Magareći mlin, Topole–Bač i Donja Branjevina iz fundusa muzejskih zbirki u Somboru i Odžacima, su nova saznanja o životu ljudi i životinja koji su nastanjivali područje Bačke tokom perioda srednjeg i mlađeg kamenog doba, kao što je detektovanje aktivne primene mlečnih proizvoda još 5800 godina pre nove ere i korišćenje kašike napravljene od kosti na kojoj su otkriveni tragovi mlečnih zuba koja datira 5650 godina pre nove ere što predstavlja najstarije datiranu kašiku sa evropskog tla, a nađena je na lokalitetu Donja Branjevina.

Poslovi informisanja i odnosa sa javnošću

ПретходниZa pomor riba kod Srbobrana i Bečeja odgovorna…
СледећиROK ZA PREDAJU KNJIGE POLJA

ОСТАВИТЕ КОМЕНТАР

Напишите коментар!
Молимо Вас упишите име

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.