Otvorena tri granična prelaza za promet robe sa Mađarskom i Hrvatskom

U zapadnobačkom okrugu od šest graničnih prelaza sa Mađarskom i Hrvatskom otvorena su tri prelaza preko kojih se odvija promet robe. Na prelazu Bački Breg mogu prelaziti i radnici, koji rade u pograničnom području.

Granični prelaz sa Mađarskom, Bački Breg – Herceg Santovo otvoren je za putnički saobraćaj, ali za pogranični promet, jer preko granice mogu samo građani koji u drugu državu putuju zbog posla ili ukoliko sa druge strane granice imaju svoju imovinu, ali su ti odlasci ograničeni na 50 kilometara od granice.

„Mnogo mi znači otvaranje ovog graničnog prelaza, jer imamo firmu u drugoj državi. Procedura je jednostavna, ne čeka se ni minut i sve dobro funkcioniše“, kaže Atila Jožef, Sombor.

„Pošto nam je firmu u Herceg Santovu moramo svaki dan biti i u firmi i kod kuće, tako da svaki dan prelazimo“, kaže Žužana Hasanović, Bezdan.

Granični prelaz Bački Breg otvoren je i za teretni saobraćaj nosivosti do 3.5 tone.

„Isto ko je ranije išao preko ovog prelaza ide i sada. Teretni saobraćaj ide za sve zemlje Evropske unije i Mađarsku. Većinom je to repromaterijal za auto industriju“, kaže Željko Prosenica šef CI Bački Breg.

Na graničnom prelazu sa Hrvatskom Bogojevo-Erdut nema putničkog saobraćaja, ali je prelaz otvoren za teretnjake.

„Teretni saobraćaj se odvija u značajno smanjenom obimu. Oko 30 posto u odnosu na raniji period. Preko ovog prelaza mogu prelaziti samo vozila koju voze robu za Hrvartsku iz Srbije ili u Srbiju iz Hrvatske . Uglavnom je to repromaterijal za razne idustrije, pre svega za građevinsku industriju“, kaže Mirko Goretić, šef CI Bogojevo.

Granični prelaz sa Mađarskom kod Rastine je zatvoren, kao i prelaz sa Hrvatskom Bezdan – Batina. Za promet robe otvoren je osim Bačkog Brega i Bogojeva granični prelaz Bezdan na Dunavu.

Izvor: RTV (Zlata Vasiljević)

ПретходниSomborci će leto provesti na planini ili u poznatim banjama
СледећиLošiji uslovi za vožnju

ОСТАВИТЕ КОМЕНТАР

Напишите коментар!
Молимо Вас упишите име

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.