PAKAO POČEO U 19.20

Сирене за узбуну запрепастиле целу Југославију! СОЛАНА ЈЕ ДАО НАРЕДБУ, следећег дана кренуло је страдање! ОВАКО ЈЕ ЗАПОЧЕЛА АГРЕСИЈА!

Све је почело 23. марта, кад је Хавијер Солана издао наређење о почетку напада на СРЈ. Истог дана тадашњи премијер Југославије Момир Булатовић прогласио је непосредну опасност од ратног стања, а већ следећег су око 19.20 први авиони полетели из базе НАТО у италијанском Авијану!

У 19.20 сати 24. марта 1999. године широм земље зачуо се необичан звук… Налик на завијање рањене животиње, са собом је ширио мирис страха и гарежи у ваздуху, трагове људске крви и суза на земљи, а у срцима зебњу да више никада ништа неће бити исто. Сирене за ваздушну опасност означиле су почетак НАТО бомбардовања Савезне Републике Југославије. Пре тачно 20 година почео је рат!

FOTO: EPA/SRĐAN SUKI

НАТО агресије, изведене без дозволе Савета безбедности УН, не сећају се само они који тада још нису били рођени. Док је знатно надмоћнији противник разарао бомбама земљу, народ се крио у подрумима, певао на мостовима и трговима, стављао себи мету на чело, оплакивао мртве и, ношен несаломивим духом предака, до последњег веровао у победу.

Црна Гора својим путем

Све је почело 23. марта, када је Хавијер Солана издао наређење о почетку напада на СРЈ. Истог дана тадашњи премијер Југославије Момир Булатовић прогласио је непосредну опасност од ратног стања, а већ следећег су око 19.20 први авиони полетели из базе НАТО у италијанском Авијану. У 19.45 зачуле су се прве детонације у Приштини, а већ у 20.20 прве бомбе пале су на Београд. Влада Црне Горе одбила је да прихвати ратно стање које је Србија прогласила, али су пројектили погодили Даниловград истог дана и са собом однели и прву жртву. Те вечери када су земљом завијале сирене и ођекивале бомбе, све телевизије су моментално прекинуле емитовање редовног програма и прешле на ванредну шему, док су новине ужурбано бацале већ спремљене бројеве и правиле нова издања.

FOTO: EPA/SRĐAN SUKI

Најзначајније је било укључивање у градски штаб Центра за обавештавање и узбуњивање, одакле се грађанима тада први пут обратио Аврам Израел, који ће у преосталих 78 дана постати један од симбола престонице: „Пажња, пажња, ваздушна опасност за Београд!“

Ударали по цивилима

Готово да нема града у Србији који се током 11 недеља напада бар неколико пута није нашао на мети снага НАТО. У ноћи између 24. и 25. марта почела је серија напада на подручју Батајнице, затим је ођекнула једна експлозија у региону Раље и три јаке детонације око Авале. Погођена је и радарска станица у Раковици. Иако су прво гађани само војни, убрзо се прешло и на привредне, али и на цивилне циљеве.

FOTO: EPA/SRĐAN SUKI

Грађани су током НАТО агресије бројним концертима, манифестацијама и мировним шетњама бранили мостове и у свет слали слику непокорене Србије. Овај знак носили су на транспарентима и беџевима!

Извор: курир.рс, новости.рс

ПретходниProleće, vikend, izađite na vodu!
СледећиTragedija koja se ne sme zaboraviti!

ОСТАВИТЕ КОМЕНТАР

Напишите коментар!
Молимо Вас упишите име

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.