„Pariske Impresije“ Zorana Stošića Vranjskog u Somboru


Izložba „Pariske Impresije“ Zorana Stošića Vranjskog, biće postavljena od 17. marta do 5. aprila u Galeriji Kulturnog centra „Laza Kostić“ Sombor.

Svečano otvaranje neće biti upriličeno zbog aktuelne situacije i sprovođenja mera prevencije preporučenih od Ministarstva zdravlja. O eventualnoj organizaciji svečanosti tokom trajanja postavke ili prilikom zatvaranja izložbe građani će biti obavešteni na vreme.

Postavku čini 25 pastela nastalih 1989. godine, prilikom održavanja izložbe Zorana Stošića Vranjskog u Kulturnom centru Jugoslavije u Parizu.

Zoran Stošić Vranjski je rođen u Vranju 1936. g. Slikarske studije završio je u Beogradu na Višoj pedagoškoj školi – slikarski odsek (u klasi prof. Ante Abramovića). Prvu samostalnu izložbu imao je 1955. g. u Vranju. Izlagao je samostalno više od 130 puta a kolektivnih nastupa ima preko 600.

Više puta je nagrađivan za svoj umetnički rad. Prisutan je skoro 65 godina na domaćoj i međunarodnoj likovnoj sceni. Izlagao je u svim važnijim galerijama u zemlji. Legati Zorana Stošića Vranjskog postoje u Narodnom muzeju u Vranju i Gradskom muzeju u Somboru.

Poslednja monografija posvećena njegovom umetničkom stvaralaštvu, pod nazivom „U prostranstvu slike“, čiji je autor likovni kritičar Sava Stepanov, predstavljena je 2018. godine.

Izvor: RTV

PrethodniVečeras obraćanje javnosti!
SledećiMere tokom vanrednog stanja

OSTAVITE KOMENTAR

Napišite komentar!
Molimo Vas upišite ime

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.