„Pariske Impresije“ Zorana Stošića Vranjskog u Somboru

Izložba „Pariske Impresije“ Zorana Stošića Vranjskog, biće postavljena od 17. marta do 5. aprila u Galeriji Kulturnog centra „Laza Kostić“ Sombor.

Svečano otvaranje neće biti upriličeno zbog aktuelne situacije i sprovođenja mera prevencije preporučenih od Ministarstva zdravlja. O eventualnoj organizaciji svečanosti tokom trajanja postavke ili prilikom zatvaranja izložbe građani će biti obavešteni na vreme.

Postavku čini 25 pastela nastalih 1989. godine, prilikom održavanja izložbe Zorana Stošića Vranjskog u Kulturnom centru Jugoslavije u Parizu.

Zoran Stošić Vranjski je rođen u Vranju 1936. g. Slikarske studije završio je u Beogradu na Višoj pedagoškoj školi – slikarski odsek (u klasi prof. Ante Abramovića). Prvu samostalnu izložbu imao je 1955. g. u Vranju. Izlagao je samostalno više od 130 puta a kolektivnih nastupa ima preko 600.

Više puta je nagrađivan za svoj umetnički rad. Prisutan je skoro 65 godina na domaćoj i međunarodnoj likovnoj sceni. Izlagao je u svim važnijim galerijama u zemlji. Legati Zorana Stošića Vranjskog postoje u Narodnom muzeju u Vranju i Gradskom muzeju u Somboru.

Poslednja monografija posvećena njegovom umetničkom stvaralaštvu, pod nazivom „U prostranstvu slike“, čiji je autor likovni kritičar Sava Stepanov, predstavljena je 2018. godine.

Izvor: RTV

OSTAVITE KOMENTAR

Napišite komentar!
Molimo Vas upišite ime

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.