„Pauza“ za dužnike je gotovo KREĆU VEĆE KAMATE

Sa 30. junom završava se tromesečni moratorijum na otplatu kredita, pogodnost banaka koju je iskoristila velika većina dužnika. Sada ćemo to sve platiti, pitanje je samo kako.

Svi oni građani koji su dugovali bankama u Srbiji, ili gotovo svi, iskoristili su priliku koju je inicirala Narodna banka Srbije a oberučke usvojile banke, i prihvatili mogućnost da im se na tri meseca odloži plaćanje rata po kreditima, dozvoljenom minusu i kreditnim karticama koje imaju, zbog ekonomske krize izazvane korona krizom.

Dugovi, odnosno ni glavnica ni kamata, nisu naplaćivani poslednjeg dana, kada je počeo da važi moratorijum, do poslednjeg dana juna.

Stiže jul, a s njim i naplata aprilske rate.

Ali, kao što je i rečeno, te rate neće biti iste kao one pre moratorijuma. Pošto se produžilo trajanje kredita, povećana je i ukupna kamata za tri dodata meseca, tako da će rata sada biti viša.

Poslednjeg dana juna skida se i kamata za popularni „dozvoljeni minus“ napravljen u aprilu, pa će tako biti i 31. jula (za maj) i 31. avgusta (za jul).

U Narodnoj banci Srbije kažu da su banke obavezne da (bez dodatnih troškova) obaveste klijente i dostave im novi plan otplate kredita.

Banke će klijentima redovnu kamata za period trajanja moratorijuma pripisati glavnici duga a zatim rasporediti na preostali period otplate.

Banke kažu da će rate biti „neznatno uvećane“, što u praksi znači zavisno od veličine kredita može biti nekoliko stotina dinara do nekoliko hiljada.

Naravno, ovo nije jedina varijanta za koju možete da se odlučite. Klijent koji ima novca može odmah da plati „preskočene“ rate i kamatu (koja je nastala za tri meseca dodatnog kreditiranja). Kada to uradi, nastaviće da plaća rate u iznosu kao i dosad, i to do originalnog roka kredita, bez „produžetaka“.

Treća varijanta je da se plati samo kamata za tri meseca, što bi značilo da rata ostaje kao ona „pre korone“, ali da se plaćanje kredita produžava za tri meseca.

Neke banke nude mogućnost i da se kamata plati u nekoliko narednih meseci, a da se ne „razvlači“ kroz ceo ostatak otplate kredite.

ПретходниJečam u silosima, poljoprivrednici čekaju otkupnu cenu
СледећиSaobraćajci u Somboru zaustavili vozača sa 4,39 promila alkohola u krvi

ОСТАВИТЕ КОМЕНТАР

Напишите коментар!
Молимо Вас упишите име

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.