Pesticidima u Srbiji ubijeno više od 2.000 ptica, kažnjenih nema

Foto: Portal NA VODI

U proteklih 19 godina u Srbiji od posledica trovanja stradalo je najmanje 2.054 divljih ptica.

Ovoliki broj otrovanih ptica alarmantan je, a pojedine zaštićene vrste gotovo su istrebljene, upozorili su stručnjaci iz Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije (DŽPPS), piše Vojvođanski istraživačko-analitički centar (VOICE).

U Društvu dodaju da je pesticid furadan najveći krivac za smrt divljih i ugroženih ptica. Furadan sadrži karbofuran koji se koristio i kao bojni otrov. Ova zabranjena supstanca deluje na centralni nervni sistem i izaziva paralizu mišića, što brzo dovodi i do smrti.

Populacija stepskog sokola opala je u poslednjih 20 godina za čak 70 procenata, a ta ptica dobila je status kritično ugrožene vrste.

Populacija sivog sokola koji se vodi kao ugrožena vrsta u istom periodu opala je skoro za polovinu, a glavni razlog masovnog opadanja broja obe vrste sokolova jeste njihovo ubijanje i proganjanje koje sprovode golubari, naveli su iz DŽPPS.

Još jedna ugrožena vrsta je i orao belorepan, a 97 orlova belorepana stradalo je od posledica trovanja u istom periodu, podaci su iz baze DŽPPS.

U toj bazi Vojvodina je mesto na kome je najviše ptica otrovano furadanom.

Predsednik DŽPPS-a Milan Ružić rekao je za VOICE da je ubijanje grabljivica, posebno sokolova, za koje su odgovorni pojedini golubari označeno kao glavna pretnja opstanku ugroženih stepskog i sivog sokola. Prema njegovim rečima, celoj situaciji doprinosi i nekažnjivost onih koji truju ptice.

„Gotovo niko u Srbiji nije kažnjen zbog trovanja ptica. Poznata su nam samo dva slučaja gde su osobe odgovarale za trovanje ptica“, naveo je Ružić.

Ukazao je i da furadan nije teško pronaći i kupiti, o čemu svedoči i slučaj zabeležen prošle godine kada je DŽPPS prijavio čoveka iz Sente koje je ovaj otvor prodavao na tezgi tokom vašara.

VOICE navodi da furadan nije jedini otrov kojim se truju ptice pa podaci DŽPPS-a govore da je u najmanje dva slučaja trovanja beloglavih supova korišćen takođe zabranjeni otrov kreozan.

Registrovano je i najmanje pet slučajeva trovanja brodifakumom, koji je inače otrov za glodare čija je prodaja dozvoljena.

Podsetimo i da je krajem prošle godine zabeleženo masovno trovanje više od 70 životinja kod Vršca, na samom obodu grada. Trovanja divljih vrsta ptica i sisara se najčešće dešava putem zatrovane hrane, odnosno ishranom divljih vrsta ptica i sisara leševima životinja ili semenom, koji su namerno tretirani sredstvima koji sadrže karbofuran i namerno postavljeni kao mamci.

Međutim, otrov furadan se može sresti i u samim gradskim sredinama, što možete pročitate OVDE.

Autor: Voice, 021, Beta

ПретходниCRNA RODA NA ULAZU U SOMBOR
СледећиPredstavljanje knjige „Dreaming“

ОСТАВИТЕ КОМЕНТАР

Напишите коментар!
Молимо Вас упишите име

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.