Pete metoda u Somboru

Sombor je jedan od šest gradova u kojima se sprovodi Peto metoda. Dr Andraš Pete (1893-1967) lekar i fizioterpeut – pedagog je ozmislio jedinstvu metodu za oporavak pacijenata sa povredama nervnog sistema – od beba sa posledicama gubitka kiseonika nastalim pri porođaju do teških oboljenja poput parkinsonove bolesti, autizma…

Na preko 200 pacijenata iz 32 mesta u Vojvodini uspešno se sprovodi terapijsko lečenje Pete metodom, jedinstvenom metodom za oporavak pacijenata sa dijagnozom oštećenja centralnog nervnog sistema.

Specifičnom, svetski priznatom metodom postižu se izuzetni rezultati lečenja od kojih je jedan od značajnijih rezultata i to da ometani u pokretu ponovo vraćaju sposobnost kretanja.


„Manjak kiseonika je doveo do problema da dete sa četiri godine još uvek ne priča i ne hoda. Borimo se, idemo na terapije čim smo čuli za ovu metodu. Rezultata ima znatnih, godi mu terapija“, ispričao je Laslo Sabo, otac četvorogrodišnjeg dečaka.

„Veliki je rezultat kada na primer neko dođe na terapiju i kada sa terapije izlazi na nogama i vraća se jer je zaboravio štap. Ili kada neko sa parkinsonovom bolesti na kraju lečenja može da popije kafu bez da mu se tresu ruke“, istakao je Atila Perpauer, iz organizacije.

Jedinstvena konduktivna, revolucionarna metoda zasnovana je na mogućnostima ponovnog aktiviranja rezervi oštećenog nervnog sistema

„Prilikom lečenja, ne delimo pacijente po dijagnozama jer se deluje na celokupni nervni sistem. Teraperut istovremeno obraća pažnju na sve simptome. Rezultati su individualni ali se postižu kod svakog pacijenta“, objasnio je Pal Čuka, koordinator iz Budimpešte sa Medicinskog fakulteta Sammelwels.

„Deca koja su rođena sa manjkom kiseonika ili izlivom krvi na mozgu pri rođenju, stariji pacijenti sa dijagnozom multiple skleroze, parkinskonovom polesti ili moždanim udarom su naši pacijenti“, naveo je Atila Perpauer, član Nacionalnog saveta Mađara.

Kako su terapije izuzetno skupe, besplatne preglede, donacije države Mađarske, za sve pacijente u Vojvodini, organizovao je Mađarski Nacionalni savet. Pete – metoda se uspešno primenjuje u 48 zemalja sveta a u Vojvodini lečenje ovom metodom sprovodi se od od 2014.

Izvor: rtv.rs

ПретходниPočinje uređenje fasada u Somboru
СледећиUnosna proizvodnja cveća u Kupusini

ОСТАВИТЕ КОМЕНТАР

Напишите коментар!
Молимо Вас упишите име

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.