PETICIJA „SAČUVAJMO PLATANE“

Фото: Синиша Трифуновић

PETICIJA „SAČUVAJMO PLATANE“ 2, Fruškogorska ulica, Sombor

Poštovani, na osnovu informacija do kojih smo došli putem sredstava javnog informisanja, saznali smo da je u projektu uređenja Fruškogorske ulice, koji je radila firma „Krip“ iz Beograda, ponovo u planu seča platana u Fruškogorskoj ulici u Somboru. Građani ove ulice su se obratili mejlom projektantima, ali nisu dobili nikakav odgovor.

Pretpostavljamo da su razlozi za seču isti kao i pre 9 godina: rekonstrukcija trotoara, „bolest“ drveća, alergija pojedinih stanara na platan i problem održavanja čistoće ulice (opalo lišće).

Obraćamo vam se sa zahtevom i molbom da ne ugrozite predivne platane u Fruškogorskoj ulici, što bi bilo ravno ekološkoj i zdravorazumskoj katastrofi. Kako bismo vas dodatno ohrabrili da postupite ispravno, podsećamo vas na akcije građana pre 9 godina koje su bile usmerene na skretanje pažnje lokalne samouprave i svih aktera da platani ni u jednom slučaju nisu za seču i da u rekonstrukciji ulice nisu smetnja, ako je sprovode pravi stručnjači humano, ekološki i naučno osvešćeni. Mnogim građanima je vrlo stalo da se ne uništava blago Sombora, a složićete se da je priroda jedno od najvećih blaga, teško obnovljivih. U vreme kada čitav svet forsira ozelenjavanje zidova, krovova, ne bi li ublažili posledice klimatskih promena, mi sečemo nešto što već posedujemo i za čiji rast je potrebno preko 50 godina, da bi se ostvarila ovakva mikroklima. Očekujemo vašu potvrdu da su ideje u projektu koji radite u skladu sa rečju stručnjaka koji su deklarativno protiv seče kao u svim visokocivilizovanim zemljama.

Naši razlozi protiv seče platana su oformljeni na osnovu saradnje sa više visokostručnih saradnika iz oblasti urbanizma, arhitekture, dendrologije, šumarstva, zaštite bilja, alergene medicine i građevinarstva, a podržali su ih svojim potpisom Peticije „Sačuvajmo platane“ 504 naša sugrađana, pre tačno 9 godina, i do danas je sve ostalo potpuno isto, što je dokaz da je sve navedeno istina, jer platani i dalje stoje zdravi i pravi i nakon decenije.

Razlozi protiv seče platana:

 • Održavanje javnih površina (opalo lišće) obaveza je JKP „Zelenilo“, Sombor.
 • Drveće iz familije Platanaceae su slabo do umereno alergena. (Izvor: “Dendrologija sa osnovama fitocenologije”, prof. dr. Branislav Jovanović; Enciklopedija alergenih vrsta drveća pollenlibrary.com). Nijedno drvo ne cveta duže od 15 dana (ambrozija cveta 4 meseca).
 • Stabla platana u Fruškogorskoj ulici nisu obolela, niti su entomološki i fitopatološki ugrožena. (Katedra za zaštitu šuma Šumarskog fakulteta Univerziteta u Beogradu).
 • Ono što je najvažnije jeste da je u međuvremenu urađen “Katastar somborskog zelenila” koji je pokazao da su platani u ulicama Prvomajski bul., Fruškogorska i JNA najzdravija drva u čitavom gradu, ocenjena sa 4 i 5 –

U Evropi je platan najzastupljenije drvo u ozelenjavanju gradova zbog svoje otpornosti na zagađenje, visokom prilagođenošću na gradske uslove i svoje dugovečnosti.

 • Fruškogorsku ulicu je potrebno rekonstruisati, ali nije neophodno ukloniti stabla platana.

Neki od načina rekonstrukcije su:

 • Trasiranje trotoara uz zgrade, daleko od platana i saobraćajnice, čime bi se građani koji šetaju udaljili od izduvnih gasova.
 • Širina regulacije je dovoljna da bi se ogranizovali svi sadržaji, bez potrebe za sečom platana.
 • Izdizanje trotara i saobraćajnice u odnosu na zelene površine
 • Pomeranjem trotoara prema zgradama bi se dobilo prostora za postavljanje klupa, možda neki estetski element, žardinjere, kandelabere i naročito žbunja, koje bi bilo još jedna barijera buci i zagađenju sa puta… Fruškogorska ulica može biti velika atrakcija u gradu.
 • Orezivanje krošnje za maksimalno 30%, bez sečenja komplente krošnje i grana debljih od 10cm (u čitavom svetu napušten metod, jer skraćuje drveću drastično životni vek i pretvara ga u večitog bolesnika)
 • Na osnovu navedenih razloga protiv seče platana, a i ponosa građana Sombora na svoj ZELENI GRAD koji je poslednjih godina sve manje zelen, na osnovu značaja, vrednosti i usmerenja na zdraviji način života i suživot sa prirodom uopšte:

ZALAŽEMO SE ZA OČUVANJE POSTOJEĆIH PLATANA U FRUŠKOGORSKOJ ULICI!

POTPIŠITE PETICIJU KLIKOM OVDE!

Nosioci akcije:

Jefimija Topalović, nastavnik srpskog jezika i književnosti Beatrisa Olovčić, pedikir-manikir Miroslav Pujić, radnik Mileva Kapusta, diplomirani psiholog, Monika Prišing, diplomirani psiholog Daniel Prišing, diplomirani inženjer šumarstva Borka Dunkler, nezaposlena Sombor, 12.01.2019.

ПретходниPREDLOZI ZA DODELU POVELJE GRADA SOMBORA DO 18. JANUARA 2018. GODINE
СледећиProfesor i đaci otvorili IT firmu

ОСТАВИТЕ КОМЕНТАР

Напишите коментар!
Молимо Вас упишите име

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.