ПЕТИЦИЈА „САЧУВАЈМО ПЛАТАНЕ“

Фото: Синиша Трифуновић

ПЕТИЦИЈА „САЧУВАЈМО ПЛАТАНЕ“ 2, Фрушкогорска улица, Сомбор

Поштовани, на основу информација до којих смо дошли путем средстава јавног информисања, сазнали смо да је у пројекту уређења Фрушкогорске улице, који је радила фирма „Крип“ из Београда, поново у плану сеча платана у Фрушкогорској улици у Сомбору. Грађани ове улице су се обратили мејлом пројектантима, али нису добили никакав одговор.

Претпостављамо да су разлози за сечу исти као и пре 9 година: реконструкција тротоара, „болест“ дрвећа, алергија појединих станара на платан и проблем одржавања чистоће улице (опало лишће).

Обраћамо вам се са захтевом и молбом да не угрозите предивне платане у Фрушкогорској улици, што би било равно еколошкој и здраворазумској катастрофи. Како бисмо вас додатно охрабрили да поступите исправно, подсећамо вас на акције грађана пре 9 година које су биле усмерене на скретање пажње локалне самоуправе и свих актера да платани ни у једном случају нису за сечу и да у реконструкцији улице нису сметња, ако је спроводе прави стручњачи хумано, еколошки и научно освешћени. Многим грађанима је врло стало да се не уништава благо Сомбора, а сложићете се да је природа једно од највећих блага, тешко обновљивих. У време када читав свет форсира озелењавање зидова, кровова, не би ли ублажили последице климатских промена, ми сечемо нешто што већ поседујемо и за чији раст је потребно преко 50 година, да би се остварила оваква микроклима. Очекујемо вашу потврду да су идеје у пројекту који радите у складу са речју стручњака који су декларативно против сече као у свим високоцивилизованим земљама.

Наши разлози против сече платана су оформљени на основу сарадње са више високостручних сарадника из области урбанизма, архитектуре, дендрологије, шумарства, заштите биља, алергене медицине и грађевинарства, а подржали су их својим потписом Петиције „Сачувајмо платане“ 504 наша суграђана, пре тачно 9 година, и до данас је све остало потпуно исто, што је доказ да је све наведено истина, јер платани и даље стоје здрави и прави и након деценије.

Разлози против сече платана:

 • Одржавање јавних површина (опало лишће) обавеза је ЈКП „Зеленило“, Сомбор.
 • Дрвеће из фамилије Платанацеае су слабо до умерено алергена. (Извор: “Дендрологија са основама фитоценологије”, проф. др. Бранислав Јовановић; Енциклопедија алергених врста дрвећа полленлибрарy.цом). Ниједно дрво не цвета дуже од 15 дана (амброзија цвета 4 месеца).
 • Стабла платана у Фрушкогорској улици нису оболела, нити су ентомолошки и фитопатолошки угрожена. (Катедра за заштиту шума Шумарског факултета Универзитета у Београду).
 • Оно што је најважније јесте да је у међувремену урађен “Катастар сомборског зеленила” који је показао да су платани у улицама Првомајски бул., Фрушкогорска и ЈНА најздравија дрва у читавом граду, оцењена са 4 и 5 –

У Европи је платан најзаступљеније дрво у озелењавању градова због своје отпорности на загађење, високом прилагођеношћу на градске услове и своје дуговечности.

 • Фрушкогорску улицу је потребно реконструисати, али није неопходно уклонити стабла платана.

Неки од начина реконструкције су:

 • Трасирање тротоара уз зграде, далеко од платана и саобраћајнице, чиме би се грађани који шетају удаљили од издувних гасова.
 • Ширина регулације је довољна да би се огранизовали сви садржаји, без потребе за сечом платана.
 • Издизање тротара и саобраћајнице у односу на зелене површине
 • Померањем тротоара према зградама би се добило простора за постављање клупа, можда неки естетски елемент, жардињере, канделабере и нарочито жбуња, које би било још једна баријера буци и загађењу са пута… Фрушкогорска улица може бити велика атракција у граду.
 • Орезивање крошње за максимално 30%, без сечења компленте крошње и грана дебљих од 10цм (у читавом свету напуштен метод, јер скраћује дрвећу драстично животни век и претвара га у вечитог болесника)
 • На основу наведених разлога против сече платана, а и поноса грађана Сомбора на свој ЗЕЛЕНИ ГРАД који је последњих година све мање зелен, на основу значаја, вредности и усмерења на здравији начин живота и суживот са природом уопште:

ЗАЛАЖЕМО СЕ ЗА ОЧУВАЊЕ ПОСТОЈЕЋИХ ПЛАТАНА У ФРУШКОГОРСКОЈ УЛИЦИ!

ПОТПИШИТЕ ПЕТИЦИЈУ КЛИКОМ ОВДЕ!

Носиоци акције:

Јефимија Топаловић, наставник српског језика и књижевности Беатриса Оловчић, педикир-маникир Мирослав Пујић, радник Милева Капуста, дипломирани психолог, Моника Пришинг, дипломирани психолог Даниел Пришинг, дипломирани инжењер шумарства Борка Дунклер, незапослена Сомбор, 12.01.2019.


ПретходниПРЕДЛОЗИ ЗА ДОДЕЛУ ПОВЕЉЕ ГРАДА СОМБОРА ДО 18. ЈАНУАРА 2018. ГОДИНЕ
СледећиПрофесор и ђаци отворили IT фирму

ОСТАВИТЕ КОМЕНТАР

Напишите коментар!
Молимо Вас упишите име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.