Petinu požara izazovu neispravni dimnjaci

Prvog dimnjačara Sombor je dobio 1809. godine. Stotinu i deset godina kasnije u gradu su samo dva dimnjačara, jer Grad Sombor nije uveo obavezu plaćanja dimnjačarine i održavanja i čišćenja dimnjaka.

U Somboru i okolnim selima ima više od 25.000 dimnjaka. Svi ti dimnjaci ukoliko su neispravni i ukoliko se ne održavaju redovno mogu biti uzročnici požara. Kako u privatnim kućama tako i u stambenim zgradama. Milan Subotin dugogodišnji aktivni član Vatrogasnog saveza Srbije kaže da se takav požar mogao desiti i u njihovoj zgradi, jer dimnjak nije bio izgrađen po propisima.

„Na samom tavanu nije bilo otvora na dimnjaku, pa smo akcijom obijanja to uradili i smanjili opasnost od izbijanja požara i omogućili odžačarima da očiste dimnjak. Zbog toga se nama i nije desila eksplozija dimnjaka kao u susednoj zgradi“, kaže Subotin.


U vatrogasnoj statistici beleži se da petinu požara izazovu neispravni i neočišćeni dimnjaci.

„Koriste dimnjak četiri, pet godina i kada se on potpuno zapuši zovu dimnjačara da to uradi, a inače niko ne kontroliše da li je dimnjak ispravan ili ne“, kaže Zlatoslav Vranješ, direktor „Odžačara“ Sombor.

„Noseće grede se naslanjaju na dimnjak i normalno dođe do pregrevanja i požara“, kaže Subotin.

Neočišćeni i neispravni dimnjaci tempirana su bomba, ali uprkos tome i uprkos zakonskoj obavezi da se gradskim odlukama uredi dimnjačarska služba u Somboru je održavanje i čišćenje dimnjaka prepušteno vlasnicima kuća. A trebalo bi biti drugačije.

„Postoje 2013. godine sve opštine su trebale taj posao poveriti nekome ko se time bavi. Mi imamo privatne dimnjačare koji nisu odgovorni ni za šta. Suština problema je u tome da neko mora da vodi računa o požarima na dimnjacima. A ako opština ne donese odluku o tome onda građani mogu podnetu tužbu protiv opštine i tražiti naknadu štete“, kaže Vranješ.

Čišćenje jednog dimnjaka u Somboru je 1.200 dinara. Da su gradskom odlukom regulisane dimnjačarske usluge Somborci bi plaćali tu obavezu mesečno nekoliko desetina dinara, a oni kojima bi taj posao bio poveren imali bi obavezu da dva puta godišnje provere i očiste svaki dimnjak.

Izvor: RTV (Zlata Vasiljević)

ПретходниOpštinsko školsko takmičenje u stonom tenisu
СледећиPet koraka za bezbednije korišćenje bežičnog interneta

ОСТАВИТЕ КОМЕНТАР

Напишите коментар!
Молимо Вас упишите име

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.