Petogodišnji Kosta napamet množi četvorocifrene brojeve

Da matematika nije bauk i da je računanje sjajna zabava u kojoj se uživa a koja razvija ne samo matematičke sposobnosti deteta već i sjajnu koncentraciju, logično razmišljanje, kreativnost i maštovitost, pokazaju brojni primeri najmlađih polaznika školice mentalne aritmenitike. Jedan od njih je i petogodišnji Kosta Veselinović iz Sombora.

Množenje četvorocifrenih brojeva jedna je od omiljenih matematičkih operacija petogodišnjem Somborcu Kosti Veselinoviću. U stanju je da napamet izračuna niz od 100 brojeva sabira, oduzima, množi četvorocifrene brojeve sa jednocifrenim i to napamet.

„Želim da budem najbolji. Ako želiš da budeš najbolji moraš puno da vežbaš matematiku, jer želim da budem bolji od mog deke i tate“, ispričao je petogodišnji Kosta.

U Kostinoj vitrini su brojne diplome, pohvalnice i medalje. Na školskom takmičenju u Apatinu osvojio je prve i to zlatne medalje, dok sa pokrajinskog takmičenja u mentalnoj aritmetici među 130 takmičara, u Sombor stiglo 12 medalja, a Kosta je osvojio dve.

O svojim nagradama vrlo skromno priča.

„Dobio sam dve srebrne iz Bečeja za mentalno i pismeno računanje. Ni jedna mi nije najdraža zato što ništa nije bolje od mame i tate!“, kazao je on.

Školicu mentalne aritmetike pohađa dva puta nedeljno. Kao i vršnjaci, rado se igra, gleda crtaće i obožava fudbal. Rano je prepoznavao nijanse boja, a ineresovanje za matematiku roditelji su prepoznali kod svog dečaka u drugoj godini života.

„Brojeve je sasvim slučajno naučio između druge i treće godine. U stvari, raspitivao se, zavoleo brojeve, pisao ih…“, priča Kostin tata Žarko.

Slavica Mijić, Kostina učiteljica kaže da je Kostin talenat za brojeve bio očit.

„Videlo se odmah da je veoma inteligentan, da brzo usvaja znanja, uvek je među prvima završavao zadatke, dok druga deca urade prvi red, on je već završio čitavu stranu. Videlo se od početka da voli matematiku“, saoštila je učiteljica.

Metodama i tehnikama rada u školici Malac genijalac, za razliku od učenja u redovnim školama, omogućeno je aktiviranje obe moždane hemisfere i razvoj mentalnih kapaciteta kod dece. Brzo računanje, sjajna koncentracija i pažnja, odlična memorija, logičko razmišljanje, to je ono Kosta razvija i u čemu uživa.

Izvor: rtv.rs

ПретходниRonjenje pod ledom
СледећиŠest stvari koje morate da uradite dok ste student!

ОСТАВИТЕ КОМЕНТАР

Напишите коментар!
Молимо Вас упишите име

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.