Pica kao najzabavnije jelo na svetu

pica-zelenis-daska

Prva prava verzija pice kakvu danas poznajemo nastaje na italijanskom dvoru i specijalno je pripremljena za kralja Umberta I i kraljicu Margaritu kada su bili u poseti Napulju.

Pljosnato testo sa prelivom mocerele, paradajza i bosiljka dobija ime u čast tadašnje kraljice.

Iako je zvanično nastala tek krajem 19. veka, jela po pripremi slična pici pripremala su se i početkom 19. veka na raznim podnebljima, sa tim da je tanko pljosnato testo preko sebe imalo drugačije namirnice.


Danas se pica u restoranima priprema na veliki broj načina, tako da praktično svako može pronaći spoj sastojaka i namirnica koji odgovaraju baš njegovom ukusu. Ovde možete pogledati veliki broj različitih varijanti pice i uvideti zbog čega je jedno od najpopularnijih jela na planeti.

Hajde da vidimo šta picu čini toliko zabavnom i da saznamo neke zanimljive informacije o ovom jelu.

Parče pice – uvek i svugde!

Pica je jelo koje možete pojesti u gotovo bilo kojoj situaciji – pre svega je to ono što je čini toliko zabavnom.

Bez obzira da li ste…:

  • …na dejtu sa devojkom ili dečkom;
  • …na poslovnom restoranskom sastanku;
  • ….završili provod i želite brzu klopu pred spavanje;
  • ….na kućnoj žurci;
  • …..u žurbi ili prolazu.

Zaista je mali milion varijacija kada i kako se može pojesti pica, a verujemo da se makar većina vas i sama našla u nekim od navedenih situacija.

Ono što je takođe sjajno jeste što gotovo jednako možete uživati u ukusu pice, bilo da ste raspoloženi za večeru u restoranu ili kod kuće sa prijateljima igrate Sony i želite da se malo okrepite.

Veliku popularnost pica ima u SAD-a

Iako je zvanično nastala u Italiji i danas je globalno popularno jelo, pica je takođe jedna od omiljenih slanih poslastica Amerikanaca. Neku vrstu otkrovenja doživeli su ljudi sa drugog kontinenta kada su im 20-ih i 30-ih godina 20. veka pristizali migranti iz Italije u potrazi za boljim uslovima života.

Sa sobom su doneli i svoje recepte za picu, sa kojima su ljudi u SAD prosto bili oduševljeni.

Prema ne baš toliko proverenim podacima, ali opet zanimljivih pomena, prosečan Amerikanac pojede 6.000 parčića pice tokom celog života – što bi na nedeljnom nivou bilo po 3 parčeta!

Osim toga, u Americi, odnosno Las Vegasu, se održava najveći međunarodni sajam pice sa preko 500 izlagača i 1.400 izložbenih štandova. Pa ipak, ovaj događaj nije otvoren za širu javnost, već samo za ljude u ovoj industriji.

Vaša omiljena pica govori i o vašem karakteru

Prema istraživanju doktora Alan Hirša, koji je sproveo upitnik u kome je učestvovalo 500 ispitanika i baziran je na Frojdovoj teoriji ličnosti, omiljena pica koju naručujete itekako govori o vašem karakteru.

Iako nije velika baza ispitanika, svakako se radi o zanimljivoj poveznici i verujemo da će vas zanimati da pročitate:

  • gurmanska pica – sa kobasicom, kulenom i drugim ljutim sastojcima omiljena je kod lenjih ljudi koji vole komfor i sigurnost;
  • vegetarijana – pica bez mesa, dakle samo sa povrćem omiljena je kod onih koji ne vole da se preterano ističu na bilo kom polju;
  • pica sa plodovima mora – interesantni sastojci na pici kao što je ova, omiljeni su kod svih avanturista i ljudi željnih za promenama;
  • kaprićoza – klasična pica za sve one koji mogu isprobati nešto novo, ali ih njihova težnja ka bezbednom i sigurnom uvek vraća na staro;
  • pica sa mesom – osobe koje uživaju u pici sa dodatkom mlevenog mesa jesu one koje imaju uzak krug prijatelja i pravi su hedonisti;
  • pica sa pršutom i rukolom – elegantnost i prefinjenost su glavne osobine osoba sa ovakvim ukusom za picu, dok će svoje jelo rado podeliti sa društvom;
  • pica sa feferonima – ljubitelji ovako ljute pice su zapravo oni koji preferiraju izlaske i druženja sa puno ljudi;
  • pica sa jajima – kada primetite da neko preferira picu sa dodatkom jajeta na vrhu, smatra se da su to osobe od poverenja.

Pica ne mora nužno biti nezdravo jelo

Iako vlada uvreženo mišljenje kako je pica jelo koje prosto nije zdravo, i to najviše zbog testa kao osnove, ne mora nužno da bude tačno. Da li ćete se od pice ugojiti najviše zavisi vaše umerenosti prema hrani.

Osim vaše umerenosti, mnogo je važno na koji način se pica priprema, odnosno koji su to glavni sastojci – zbog toga ovo jelo može da bude sasvim u redu sa nutritivne strane ili potpuna katastrofa.

Ukoliko se prilikom pripreme pice odlučite za integralne žitarice umesto belo brašno, već ste na pola puta ka kvalitetnijem obroku. Pored toga, sir koji se koristi za picu bogat je kalcijumom, dok se u paradajzu nalazi visok procenat likopena, što je veoma pozitivno.

Mnogo zavisi od toga kakvi će biti ostali sastocji koji se dodaju, jer su primera radi uobičajeni prilozi poput kobasice i dodatnog sira puni zasićenih masti, soli i kalorija.

Naš je predlog da učestalije jedete picu sa tanjom korom od integralnog brašna i sa što više povrća ukoliko želite zdrav obrok, a da se povremeno častite bogatijom picom po vašem ukusu – što sigurni smo rade i profesionalni sportisti.

Prijatno i uživajte!

ПретходниEVROPSKA NEDELJA MOBILNOSTI OD 16. DO 22. SEPTEMBRA
СледећиTribina povodom Dana srpskog jedinstva u Somboru

ОСТАВИТЕ КОМЕНТАР

Напишите коментар!
Молимо Вас упишите име

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.