“Plivajući profesor“ u poseti Bačkom Monoštoru

danub-guides-action

U sredu, 18. maja, u Bačkom Monoštoru je organizovan doček za profesora Andreasa Fatha, koji se na svom putu do Crnog mora zaustavio u Gornjem Podunavlju, te okupljene meštane, decu, aktiviste i novinare upoznao sa svojom misijom.

Andreas Fath je profesor hemije na Univerzitetu Furtwangen i trenutno je u misiji – preplivaće 2700 km Dunava, prolazeći kroz 10 država, sa ciljem skretanja pažnje na problem mikroplastike u rekama. Njega na tom putovanju prati mali tim odgovoran za organizaciju i sprovođenje projekta, a sa plivanjem i projektom je počeo 22. aprila, krenuvši od izvorišta reke.

Prema njegovim rečima, mikroplastika, nevidljiva čovekovom oku, predstavlja veliku neposrednu opasnost za ceo ekosistem. Prema istraživanjima, već godinama je više plastičnih čestica koje plutaju Dunavom, nego ribljih larvi, kojima je tu prvenstveno mesto. Ova činjenica, na žalost, ne predstavlja nikakvu novinu, mada većina čovečanstva još uvek nije svesna ovog problema. Sa ciljem skretanja pažnje na ovaj problem, profesor i njegov tim, u Srbiji će se pored Bačkog Monoštora, zaustaviti još u Novom Sadu i Beogradu. U Bačkom Monoštoru je tom prilikom organizovan susret sa predstavnicima UG „Podunav“, UG „Bodrog“, UG „Dondo“, Sportskog saveza grada Sombora, Pokreta gorana Sombor, Mesne zajednice Bački Monoštor, te timova projekta DANUrB+ i Danube Guides Action.

Članovi stručnog tima, realizovali su radionice sa učenicima šestog i petog razreda OŠ „22. oktobar“ Bački Monoštor i njihovim nastavnicima. Ovo je, pored interesantnih radionica i eksperimenata, za decu bila i odlična prilika za interakciju sa voditeljima radionica na engleskom jeziku.

Preko 50 organizacija iz raznih zemalja u blizini Dunava složilo se da udruži snage.

Projekat finansijski podržavaju Fondacija Baden-Virtemberg i Poštanska lutrija, zajedno sa glavnim sponzorima Hansgrohe, Menschen brauchen Menschen e.V. i Arburg.

ПретходниZavršna faza Čitalačkog kluba Dečjeg odeljenja Biblioteke
СледећиProjekat „Kuće za bolju budućnost u Somboru“ zbrinjava deset porodica

ОСТАВИТЕ КОМЕНТАР

Напишите коментар!
Молимо Вас упишите име

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.