„Počast Kostić Lazi na zvezdanoj stazi” u Somboru

Četvorodnevni festival “Počast Kostić Lazi na zvezdanoj stazi” održan je u Somboru. Organizator festival je Fondacije Laza Kostić koja svojim aktivnostima čuva uspomenu na najznačajnijeg srpskog pesnika i intelektualca devetnaestog veka.

Postavka “Fonatane zahvalnosti”, delo najmlađih somborskih slikara Umetničkog studia Sombor, na odeljenju somborske ginekologije, deo je bogatog programa trećeg festivala“Počast Kostić Lazi na zvezdanoj stazi”.

“Mi smo radili ove murale, to je za nas nešto novo i imali smo sada priliku da to isprobamo. Radilo je nas desetak, svaki dan smo se sastajali i radili…”, ispričala je mlada polaznica Umetničkog studia u Somboru, Jovana Preradović.

“Sve što radimo je ukrštaj. Mi ukrštamo decu sa vrhom u nauci, vrhom u umetnosti, ukrštamo Sombor kao turističko mesto i to uvek u septembru mesecu kada je Laza Kostić postao Somborac. “

Promocija mladih talenata u oblasti likovnog stvaralašva, književnosti i muzike, bila je ideja vodilja i ovog festivala. Poseban akcenat ove godine bio je na liku Julijane Palanački kao utočišta Lazi Kostiću.

“Bez nje, mi ne znamo, da li bi Laza napisao Santa Maria Della Salute , imao taj mir, usidrio se u Somboru, a pogotovo Knjigu o Zmaju, kritičku katarzu koja je apsolutno veličanstvena a za to trebao spokoj, mir i usidrenje u jednom gradu poput Sombora”, istakla je Marina Milić Radović, osnivač i upravitelj Fondacije Laza Kostić.

“Bile su godine kada se i Laza smirio uz nju i da je onda jednostavno zaokružio svoje stvaralaštvo I da ga je ona podržavala ne samo u tome nego i kasnije . Sve je činila da mu pomogne da u miru može da stvara!”, rekla je glumica Svetlana Bojković.

Fondacija je osnovana u Londonu 1991. sa ciljem da podstiče i podržava stvaralaštvo mladih umetnika i naučnika kod nas i u inostranstvu.

Izvor: RTV (Ružica Parčetić)

ПретходниPOSKUPLJUJE DALJINSKO GREJANJE U SOMBORU!?
СледећиSombor obojen u roze na koncertu Sergeja Ćetkovića

ОСТАВИТЕ КОМЕНТАР

Напишите коментар!
Молимо Вас упишите име

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.