„Počast Kostić Lazi na zvezdanoj stazi” u Somboru

Четвородневни фестивал “Почаст Костић Лази на звезданој стази” одржан је у Сомбору. Организатор фестивал је Фондације Лаза Костић која својим активностима чува успомену на најзначајнијег српског песника и интелектуалца деветнаестог века.

Поставка “Фонатане захвалности”, дело најмлађих сомборских сликара Уметничког студиа Сомбор, на одељењу сомборске гинекологије, део је богатог програма трећег фестивала“Почаст Костић Лази на звезданој стази”.

“Ми смо радили ове мурале, то је за нас нешто ново и имали смо сада прилику да то испробамо. Радило је нас десетак, сваки дан смо се састајали и радили…”, испричала је млада полазница Уметничког студиа у Сомбору, Јована Прерадовић.

“Све што радимо је укрштај. Ми укрштамо децу са врхом у науци, врхом у уметности, укрштамо Сомбор као туристичко место и то увек у септембру месецу када је Лаза Костић постао Сомборац. “

Промоција младих талената у области ликовног стваралашва, књижевности и музике, била је идеја водиља и овог фестивала. Посебан акценат ове године био је на лику Јулијане Паланачки као уточишта Лази Костићу.

“Без ње, ми не знамо, да ли би Лаза написао Санта Мариа Делла Салуте , имао тај мир, усидрио се у Сомбору, а поготово Књигу о Змају, критичку катарзу која је апсолутно величанствена а за то требао спокој, мир и усидрење у једном граду попут Сомбора”, истакла је Марина Милић Радовић, оснивач и управитељ Фондације Лаза Костић.

“Биле су године када се и Лаза смирио уз њу и да је онда једноставно заокружио своје стваралаштво И да га је она подржавала не само у томе него и касније . Све је чинила да му помогне да у миру може да ствара!”, рекла је глумица Светлана Бојковић.

Фондација је основана у Лондону 1991. са циљем да подстиче и подржава стваралаштво младих уметника и научника код нас и у иностранству.

Извор: РТВ (Ружица Парчетић)

ПретходниPOSKUPLJUJE DALJINSKO GREJANJE U SOMBORU!?
СледећиSombor obojen u roze na koncertu Sergeja Ćetkovića

ОСТАВИТЕ КОМЕНТАР

Напишите коментар!
Молимо Вас упишите име

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.