Počela „Letnja škola istorije i kulture Srba“ u Somboru

letnja-kola-istorije-i-kulture-srba

„Летња школа историје и културе Срба“ организована је на Педагошком факултету у Сомбору. Школа се организује по прави пут и у њеном раду учествују средњошколци српске националности из Вуковара и Загреба, а домаћини су им ученици сомборске Гимназије „Вељко Петровић“.

Шеснаест средњошколаца српске националности из Вуковара и Загреба заједно са својим професорима учесници су прве „Летње школе историје и културе Срба“ у Сомбору.

Школа је прилика да се млади сународници међусобно боље упознају, као и да на часовима свестраније упознају сопствени национални идентитет и његова историјска и културна упоришта.

„Занима ме српска историја. Очекујем да још нешто сазнам, а и чуо сам да је град јако леп, да има пуно зеленила“, рекао је гимназијалац из Вуковара Марко Грубић.

„Моја мајка је студирала на овом факултету. Причала ми је колико је ово леп град па ако већ имам прилику да га посетим -зашто да не. ерујем да ће нам бити лепо“, рекла је Теодора Црвенковић, ученица економске школа из Вуковара.

„Рекли су нам да ћемо бити са гимназијалцима из Сомбора и хтела сам да упознам децу из других крајева. Рекли су да ћемо имати различита предавања па да научим нешто ново“, рекла је Зорана Јузбаша, ученица гиманзије из Вуковара.

„Жеља нам је да посетимо музеј, галерије и да упознамо ученике са свим знаменитостима које наш град красе. Жеља нам је да стекну нова пријатељства која ће трајати и након ове летње школе“, рекла је Даница Клипа, сарадник у настави.

Језик, духовно постојање, историјско трајање и разумевање других, као и упознавање деце из Вуковара са историјом и културом српског народа циљ је ове летње школе.

„Предвидјено је да током пет дана наши гости имају предавања у вези са историјом српског народа у намери да расветлимо идентитетска упоришта Срба. Желимо да разјаснимо младим људима да су они расадници културе у својим срединама и да треба да допринесу разумевању различитих нација које живе на овим просторима“, рекао је Саша Марковић, декан Педагошког факултета у Сомбору.

„Ово је један простор, али не само као школа самопоштовања српског националног бића, него једна демократска слободарска школа која помаже да разумемо друге. Верујем да ће након ове летње школе полазници из Вуковара бити не само боље информисани него и самосвеснији из каквог корпуса потичу и које су њихове обавезе у будућности“, рекао је покрајински секретар за високо образовање и научноистраживачку делатност проф. др Зоран Милошевић. 

„Много важније је да се стичу нова пријатељства, да се граде мостови сарадње, да и они у наредном период буду организатори оваквих дечјих кампова“, рекао је директор Фонда за избегла расељена лица и сарадњу са Србима у региону Душко Ћутило.

Током трајања летње школе, гости из Вуковара имаће предавања у вези са историјом, писменошћу и културом српског народа, посетиће Гимназију у Сремским Карловцима, митрополију, богословију и Нови Сад.

 Извор: РТВ (Бојана Радовановић)

ПретходниPredstava „Ibi the Great“ iz Sombora gostovala u Beogradu
СледећиProduženo radno vreme graničnih prelaza Bački Vinogradi i Bajmok

ОСТАВИТЕ КОМЕНТАР

Напишите коментар!
Молимо Вас упишите име

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.