Počelo prijavljivanje mladih za 100 evra pomoći

Mladi od 16 do 29 godina od danas do 31. maja mogu da se na portalu Uprave za trezor idp.trezor.gov.rs prijave za 100 evra pomoći države koja će biti isplaćena 1, 2. i 3. juna.

Ministar finansija Siniša Mali ranije je napomenuo da pravo na prijavu imaju mladi koji se nisu prijavili u prvom krugu, a oni koji su se već prijavili ne moraju to ponovo da čine.

Objasno je da se novi proces prijave otvara za one koji su u međuvremenu napunili 16 godina, ili su na neki drugi način stekli to pravo, odnosno ukoliko su prošlog puta imali pravo, ali nisu želeli da ga iskoriste.

Mali je naveo da je u prvom krugu isplate, po 100 evra dobilo 1.059.425 mladih.

Ministarstvo finansija saopštilo je da je u prijavi potrebno da se navede broj lične karte, JMBG i račun u banci u kojoj želite da primite 100 evra.

Ukoliko osoba nema račun u banci, bira samo naziv banke, a Ministarstvo će u njegovo ime otvoriti privremeni račun u toj banci, a novac će moći da podigne uz neki od ličnih dokumenata.

Planiramo rast od 3,7% u drugom kvartalu

Ministar finansija Siniša Mali ocenio je danas za RTS da je situacija u svetu „daleko od dobre“ ali da Srbija ipak beleži „zdrav rast“ i da se u drugom tromesečju planira rast bruto domaćeg proizvoda od 3,7 odsto, posle rasta od 4,3 odsto u prva tri meseca ove godine, a podsetio je i da je danas počela prijava za isplatu 100 evra za mlade.

Mali je rekao da, što se tiče hrane, „imamo svega“, a kada je reč o energentima, da smo nabavili sirovu naftu i dizel, kao i da slede „teški pregovori“ s Ruskom Federacijom o snabdevanju gasom.

„Želimo da zaštitimo životni standard građana. Da li će biti lako? Ne, ali zato je veoma važno da vodimo računa o svakom dinaru“, rekao je Mali i podsetio da je cena goriva na tržištu kontrolisana kao i da se cena struje nije promenila za građane.

Dodao je da je zaduženost Srbije trenutno za 51,2 odsto BDP, kao i da je budžetski deficit trenutno manji od planiranih 82 milijarde dinara, i da je trenutno na nivou od 72 milijarde dinara, dok je inflacija u aprilu bila 9,6 odsto.

„Stope rasta (BDP) dovode do toga da imamo niži deficit i više prihoda u budžetu“, zaključio je Mali.

Izvor: Tanjug

ПретходниSkok globalne cene pšenice
СледећиReno prodaje svoje akcije u ruskom Avtovazu

ОСТАВИТЕ КОМЕНТАР

Напишите коментар!
Молимо Вас упишите име

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.