Почео међународни џез фестивал у Паризу


У Паризу до 30. новембра траје 16. Џез фестивал страних културних института “Јаззyцолорс”, саопштио је вечерас Форум страних културних центара Париза.

На Фестивалу је ове године 20 страних културних центара и института с циљем да представе најбоље џез ансамбле својих земаља и представе свој рад.

Фестивал отворен синоћ, постоји од 2003. године и организује га ФИЦЕП Форум страних културних центара Париза, који окупља свих 55 страних културних центара у главном граду Француске.

“Јаззyцолорс” је настао на иницијативу Културног центра Чешке Републике и израстао у “озбиљан међународни фестивал врхунског квалитета” на којем се представљају најбољи уметници, пише у саопштењу. Један од принципа фестивала је да се концерти одржавају у самим културним центрима и да се преко размене музичара који учествују на фестивалу, размењује и публика међу центрима. Партнери фестивала су Министарство културе Француске, Управа града Париза, радио станица ТСФ ЈАЗЗ, портал Цитизен Јазз и други. Од 2008. године, “заштитно лице и кум Фестивала” је џез пијаниста Бојан Зулфикарпашић, “један од најпознатијих музичара из Србије на европској и светској џез сцени” пише ФИЦЕП.

Зулфикарпашић је добитник низа признања, а најновије је награда за најбољег џез извођача 2017. године, коју му је доделио Друштво за заштиту ауторских права “САЦЕМ”.

Бојан Зулфикарпашић је отворио фестивал “Јаззyцолорс” у уторак концертом у Културном центру белгијске покрајине Валоније. На концерту је премијерно представио своје нове композиције у сарадњи с басистом Бастиеном Буржером и бубњарем и виолончелистом Пјером Франсоа Дуфуром.

Фестивал се, до 30. новембра, поред просторија десет страних културних центара у Паризу, одржава и у Националном Архиву Француске и Фондацији “Хајнрих Хајне”.

Извор: b92.net


ПретходниИде у пензију!
СледећиЗимска опрема!

ОСТАВИТЕ КОМЕНТАР

Напишите коментар!
Молимо Вас упишите име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.